Zveltă, înaltă, ca o doamnă din vremurile Micului Paris, „ascunsă” dar nu umbrită printre blocurile Art Deco și cele mai noi din preajma Sălii Palatului… Și nu-i doar un lăcaș de cult, e unul dintre monumentele de arhitectură din București, de existența căruia se leagă nume ce au scris istore- Franz Liszt sau Împăratul Franz Joseph al Austriei!
Aflați acum povestea uneia dintre cele mai frumoase biserici din București:
Ceremonia așezării pietrei de temelie a Bisericii Lutherane a avut loc la 10 septembrie 1851. Fondurile necesare construirii bisericii au fost obținute printr-o amplă colectă, atât în cadrul comunității de credincioși luterani din București cât și în străinătate. Printre donatori s-au numărat Împăratul Franz Joseph al Austriei (1848-1867), Principele Gheorghe Bibescu (1842-1858), Asociația Gustav Adolf din Leipzig, Regele Friedrich Wilhelm al IV-lea al Prusiei, compozitorul Franz Liszt, baronul von Meusebach și mulți alții. Sfințirea bisericii a avut loc la 24 aprilie 1853.

Lăcașul de cult ține de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, cu sediul la Sibiu.
Este o bazilică cu trei nave, de tip hală, al cărei interior se configurează ca spațiu unitar, cu galerii de jur împrejur, formând un dreptunghi, căruia i s-a prevăzut pe latura estică o nișă pentru altar.
Biserica are circa 970 de enoriași, care formează comunitatea evanghelică-luterană din București.
După ce Karl Eitel von Hohenzollern-Sigmaringen a devenit domnitor în Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, ulterior rege al României sub numele de Carol I al României, comunitatea evanghelică—lutherană s-a bucurat de sprijinul Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen, în special din partea reginei Elisabeta (Carmen Sylva), care a fost de confesiune evanghelică. Deoarece familia regală participa în mod regulat la slujbele religioase, în anul 1869 a fost construită în acest scop o lojă specială, pe latura de nord a bisericii.
La începutul anului 1912 un incendiu devastator a produs daune considerabile bisericii. Cu mari eforturi financiare au fost refăcute în decursul anului acoperișul, decorațiunile interioare și orga Walcker, care fusese inaugurată în anul 1910. Cu ocazia reparării bisericii, au fost instalate atât clopotele ce pot fi auzite zilnic, cât și ceasul din turnul bisericii. Biserica a fost resfințită la 15 decembrie 1912.
Biserica a mai suferit stricăciuni și la cutremurul din 1940, bombardamentele din anii 1944-1945, cutremurul din 1977, și apoi în cutremurele din 1986 și 1990. După fiecare din aceste evenimente nefaste au fost făcute intervenții de urgență asupra structurii de rezistență”.
Nu demult, lăcașul a fost consolidat și restaurat printr-un proiect de cca 1 milion de euro.
În afară de concerte de orgă sau clavecin, în biserică se desfășoară și alte evenimente culturale. Astfel, în perioada 21-24 martie 2013, în biserică s-a organizat „Festivalul Jazz In Church”.
foto: Bucuresti Business