Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a fost gazda evenimentului „Gala Arbitrajului Românesc” care a prilejuit sărbătorirea a 70 de ani de existență a Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

În cadrul evenimentului, a fost lansată o monedă numismatică aniversară de argint pe care Banca Națională a României (BNR) a emis-o cu această ocazie, o mapă filatelică pe care Romfilatelia a emis-o cu acest prilej și o lucrare științifică privind istoria Curții de Arbitraj în cei 70 de ani de existență.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban a declarat: „În urmă cu 70 de ani, se înființa Comisia de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț a Republicii Populare Române, care a devenit ulterior Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR. Vorbim, astfel, de două instituții care prin abnegație, perseverență și profesionalism au reușit să treacă testul timpului și au mers umăr la umăr în sprijinul mediului de afaceri. Din poziția de președinte al CCIR am făcut, întotdeauna, tot posibilul să asigur Curții de Arbitraj o logistică perfectă și, în același timp, o imagină perfectă, acestea fiind singurele „imixtiuni” în activitatea acestei organizații. Profit de acestă ocazie să felicit Curtea de Arbitraj pentru cei 70 de ani de activitate și, totodată, să le urez colegilor mei din domeniul arbitrajului mult succes și în viitor”.

Președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, dl. Ștefan Deaconu a declarat: „Încă de la începutul activității sale, Curtea de arbitraj a funcționat ca o justiție alternativă la justiția exercitată de instanțele statale, având competența de a rezolva litigiile patrimoniale izvorâte din operațiunile de comerț. Hotărârile Curții sunt definitive și executorii fiind executate în țară potrivit Codului de procedură civilă, iar în străinătate, potrivit tratatelor sau acordurilor internaționale la care România este parte.(…) În momentul de față, arbitrajul comercial desfășurat de către Curtea de Arbitraj Comercial Internațional este grefat pe dispozițiile Codului de procedură civilă și pe Regulile de procedură utilizate de către această Curte. Actualele Reguli care guvernează procesul arbitral sunt aliniate tendințelor existente la nivel internațional, în sensul adaptării lor la nevoile și cerințele mediului de afaceri. Mediul economic și modelele de afaceri evoluează rapid sub impactul dezvoltării tehnologiei și al digitalizării, influențând relațiile comerciale și nevoia de a soluționa rapid litigiile. În acord cu aceste tendințe, strategia Curții de arbitraj din ultimii ani a presupus implementarea continuă a unei serii de acțiuni menite să determine mediul de afaceri să apeleze la arbitrajul comercial ca la o formă rapidă și eficientă de rezolvare a litigiilor. Am convingerea că arbitrajul comercial se va consolida în anii care urmează, iar Curtea de Arbitraj Comercial Internațional își va menține poziția de instituție credibilă cu oameni integri și profesioniști”

„De fiecare dată atunci când mă văd cu diverși reprezentanți ai companiilor, le spun că, din punctul meu de vedere, arbitrajul comercial este una dintre metodele foarte eficiente de soluționare a litigiilor cu două argumente de impact: pe de-o parte cheltuielile arbitrale sunt reduse față de cele de judecată, pe de altă parte procedura de soluționare este mult mai rapidă, argumente care funcționează de fiecare dată cu succes. Tocmai de aceea este important ca fiecare dintre noi, din poziția din care ne aflăm, să încurajăm mediul de afaceri să apeleze la arbitrajul comercial printr-o campanie susținută și continuă a acestei instituții, mai ales că  regulile de procedură arbitrală vin în sprijinul mediului de afaceri și sunt în concordanță cu cele mai bune practici europene și internaționale”, a declarat ministrul justiției, dna. Alina Gorghiu.

La eveniment au fost prezente personalități de seamă ale vieții juridice din România printre care: dna Alina Gorghiu, ministrul justiției, dna. Alina Corbu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, dl. Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului României, dna Renate Weber, Avocatul Poporului, dl. Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și ai Guvernului României, președinți ai Camerelor de comerț județene, arbitri care activează în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional, avocați și profesori universitari.

De asemenea, au fost premiate următoarele persoane pentru activitatea lor adusă în slujba susținerii și promovării arbitrajului comercial românesc de-a lungul timpului:

  1. Doamnei prof. univ. dr. Brandușa Ștefănescu i s-a acordat „Premiul Traian Ionașcu” pentru întreaga activitate;
  2. Domnului prof. univ. dr. Marin Voicu i s-a acordat Premiul „Tudor Popescu” pentru contribuții la promovarea jurisprudenței arbitrale;
  3. Domnului Acad. prof. univ dr. Corneliu Bîrsan, dlui. prof. univ. dr. Valeriu Stoica, dlui. prof. univ. dr. Viorel Roș, dnei. prof. univ. dr. Crenguța Leaua și dlui. prof. univ. dr. Dragoș Sitaru l-i s-a acordat Premiul „Ion Nestor” pentru contribuții la promovarea arbitrajului comercial românesc;
  4. Domnului prof. univ dr. Flavius Baias, dlui. prof. univ. dr. Lucian Mihai, dlui. prof. univ. dr. Ioan Schiau și dlui. prof. univ. dr. Marian Nicolae l-i s-a acordat Premiul „Ion Băcanu” pentru contribuții la perfecționarea legislației privind arbitrajul comercial;
  5. Doamnelor Cristina Alexe și Crina Baltag l-i s-a acordat Premiul „Octavian Căpățînă” pentru contribuții la dezvoltarea doctrinei în domeniul arbitrajului comercial;
  6. Domnilor/doamnelor Gheorghe Florea, Ion Nestor, Smaranda Angheni, Florentin Țuca, Călin Zamfirescu, Ana Savin, Piotr Nowaczyk l-i s-a acordat Premiul „Constantin Cunescu” pentru sprijinirea Curții de Arbitraj Comercial Internațional;
  7. Facultății de Drept a Universității din București, Programului de Master privind arbitrajul i s-a acordat Premiul „Viorel Mihai Ciobanu” pentru contribuții la pregătirea tinerilor arbitri.

Background

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României împlinește anul acesta 70 de ani de existență fiind înființată prin Decretul nr. 495/1953, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române nr. 49/26.11.1953. De-a lungul existenței sale, Curtea a fost condusă de personalități de seamă ale vieții juridice din România, iar în cadrul său au activat sau activează ca arbitri, mari personalități ale culturii juridice și economice din România, foști și actuali membri ai Academiei Române, foști judecători ai Curții de Justiție a Uniunii Europene și ai Curții Europene a Drepturilor Omului, foști președinți ai Curții Constituționale a României, foști judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, avocați de prestigiu și profesori universitari.