Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului dă vestea: Zona „Băile Tușnad și Împrejurimile”, formată din unitățile administrativ teritoriale (UAT) Băile Tușnad, Cozmeni, Sâncrăieni, Sânsimion, Sântimbru, Tușnad (jud. Harghita), reprezintă cea de-a 7-a destinație ecoturistică a României, recunoscută de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).

„Destinația «Băile Tușnad și Împrejurimile» îmbină cu succes puterea tămăduitoare a apelor minerale, un cadru natural nealterat și sate în care, în mare parte, s-a păstrat modul tradițional de viață. Toți acești factori au contribuit la dezvoltarea unui produs ecoturistic deosebit de atractiv, care începând de astăzi beneficiază de recunoașterea MAT!”, a declarat ministrul.

Conceptul de „Destinație Ecoturistică” a fost dezvoltat începând din anul 2012 de autoritatea publică centrală pentru turism, în parteneriat cu instituții și organizații reprezentative la nivel național (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism și Asociația de Ecoturism din România), având la bază Strategia Națională de Ecoturism, Criteriile Globale pentru Turism Durabil (GSTC) și Standardul European de Ecoturism (EETLS). La momentul respectiv, România a fost prima țară din Europa care a lansat un astfel de sistem de recunoaștere a destinațiilor ecoturistice.

* Băile Tușnad este un oraș în județul Harghita, Transilvania, România, format din localitățile componente Băile Tușnad și Carpitus. Are o populație de 1.641 locuitori, fiind orașul cu cel mai mic număr de locuitori din România, dar înzestrat cu un adevărat tezaur de ape minerale, peisaje feerice, codri milenari și un aer curat tămăduitor, poaecel mai curat aer din partea noastră de Europă.

* Băile Tușnad sunt situate în partea sudică a depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, între munții Harghita și Bodoc, într-un splendid defileu al Oltului. Poziția în teritoriu, nu departe de Lacul Sf Ana, îi conferă un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic ozonat, bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi care fac ca stațiunea să dispună de un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortării psihice.

Despre apele minerale din zona Tușnadului există dovezi scrise încă din sec XVIII, în care se menționează existența unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de către localnicii satelor din apropiere.

Tot aici întâlnim mofeta (bioxid de carbon), ea reprezentând emanațiile naturale de bioxid de carbon gaz uscat. Mofetele sunt legate de vulcanismul din zona Carpaţilor Răsăriteni şi sunt valorificate în cura balneară. Mofeta naturală folosită, la noi în tară, în scop terapeutic este un fenomen unic în lume.

Izvoarele Stanescu, Apor si Mikes (cu ape minerale carbogazoase, cloruro-sodice, bicarbonatate), mofetele și climatul subalpin sunt factorii naturali de cura ai statiunii Tusnad.

Aici se trateaza: afecțiuni cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, tulburări circulatorii, afecțiuni valvulare ale miocardului, hipertensiune arteriala, tulburari circulatorii); afecțiuni ale sistemului nervos (nevroza astenica, distonii neurovegetative, stări astenice secundare, stări de oboseală fizică și intelectuală); afectiuni digestive (boli ale stomacului, tulburări funcționale ale colonului, gastrite cronice, enterocolite, dischinezii biliare); afecțiuni endocrine (hipertiroidie ușoară, insuficiență suprarenală, boala Basedow).

… Să nu ami vorbim că aici, pe acest tărâm binecuvântat, localnicii sunt gazed deosebit de primitoare, oameni harnici și vânjoși, cu care legi prietenii pe-o viață și de la care înveți povestea oamenilor de munte.

În anii trecuți, comisia pentru desemnarea destinaţiilor ecoturistice din România, formată din reprezentanţi ai celor patru instituții amintite mai sus, a evaluat îndeplinirea criteriilor şi a acordat statutul de destinaţie ecoturistică pentru următoarele zone:

  • Colinele Transilvaniei, destinație ecoturistică formată din 39 de UAT-uri din județele Brașov, Mureș și Sibiu (statut obținut în anul 2022, pentru o perioadă de 3 ani);
  • Retezat – Ţara Haţegului, destinație ecoturistică formată din 9 UAT-uri din județul Hunedoara (statut obținut în anul 2016, pentru o perioadă de 3 ani; prelungit în anul 2019 și în anul 2021, pentru 18 luni și respectiv 3 ani);
  • Țara Dornelor, destinație ecoturistică formată din 10 UAT-uri din județul Suceava (statut obținut în anul 2019, pentru o perioadă de 3 ani);
  • Mara – Cosău – Creasta Cocoșului, destinație ecoturistică formată din 4 UAT-uri din județul Maramureș (statut obținut în anul 2014, pentru o perioadă de 3 ani; prelungit în anul 2017, pentru 3 ani);
  • Ținutul Zimbrului, destinație ecoturistică formată din 5 UAT-uri din județul Neamţ (statut obținut în anul 2016, pentru 3 ani);
  • Zărnești – Piatra Craiului, destinație ecoturistică formată din UAT Zărnești, judeţul Braşov (statut obținut în anul 2014, pentru 3 ani).

foto: YouTube, Facebook, turistderomania.ro