Bucuria aceasta pe care o ai când îmbraci un costum popular, te face să te simți într-adevăr un om mai puternic, mai motivat, mai legat de începuturile tale. (prof Ioan Sorin Apan)

Ziua Portului Tradițional

Dacă nu erau ei și alții ca ei și cei dinaintea lor și cei de și mai demult, dacă nu erau mâinile acelea trudite cu sapa, cu secera, cu îmblăciul, cu frământatul pâinii până pica „apa din grindă”, cu prelucratul cânepii, al inului și al lânii, cu mângâierea pruncilor și măiestritul firelor, a culorilor, a modelelor, dacă nu erau… dacă nu erau…
Dacă nu erau ei, astăzi nu ne puteam mândri cu o atât de frumoasă moștenire: portul tradițional.
N-au avut nevoie de școli înalte de artă și stil, n-au avut nevoie de diplome și atestate, nu au avut nevoie de ateliere, de grupuri, de profesori, nici de
dizaineri, nici de expoziții pentru a-şi valida creația. Au avut la îndemână câmpul cu flori și cerul cu stele, au avut soarele ziua și lămpaşul seara, au avut dorurile și gândurile, durerile și bucuriile, speranțele și visele. Au pus totul în vârful acului şi în urma suveicii, în învârtitul fusului și în „cănitul” firelor, au fost creativi, inspirați, iubitori de frumos și iscusiți dizaineri și au reușit să ridice un meșteșug casnic la rang de artă.
De ziua portului tradițional, pentru bucuria pe care ne-au lăsat – o, aceea a costumului îmbrăcat în ocazii speciale acum, nu putem decât să le mulțumim.
Cu reverență…”

Un mesaj profund, emoționant din partea unei neostenite păstrătoare de tradiții și vorbe de duh, Maria Grancea, directorul Bibliotecii Orașului Avrig. Un îndemn în a ne întoarce inimile și privirile către „templul nostru la purtător”- cum numea regretatul prof Ioan Sorin Apan costumul popular.

An de an în prima duminică a lunii mai este celebrată ZIUA NAȚIONALĂ A PORTULUI TRADIȚIONAL.

Sursa foto: Grancea Maria