În fiecare an, la 31 mai, este marcată ”Ziua Mondială fără Tutun”, la inițiativa World Health Organization (WHO)-Organizația Mondiale a Sănătății (OMS).
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, instituție aflată în subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, trage un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive ale fumatului și îi încurajează pe părinți, cât și pe ceilalți membri ai comunității să ia măsuri pentru a-și proteja propria sănătate și pe cea a copiilor lor, ferindu-i de expunerea la tutun.
ALERTĂ!!! În București, statistica privind numărul copiilor care fumează este îngrijorătoare: aproximativ un sfert din elevii de clasa a X-a fumează zilnic. Unul din 10 elevi a început să fumeze de la 12 ani sau mai devreme.
Datele statistice arată că fumatul scade interesul elevilor față de școală și face mai dificilă relația acestora cu profesorii. 
Renunțarea la fumat este o acțiune care stă în puterea noastră și care va aduce beneficii incontestabile asupra stării de sănătate și bunăstării noastre. De aceea, sloganul propus de ASSMB, cu ocazia ”Zilei Mondiale Fără Tutun”, este: ”Să facem în fiecare zi, o zi fără tutun!”
Trebuie să recunoaștem: Fumatul este una din cele mai mari amenințări pentru sănătate cu care s-a confruntat omenirea, tutunul omorând, activ sau pasiv, până la jumătate din cei care îl consumă. Potrivit assmb.ro, se estimează că anual, în toată lumea, mor din cauza tutunului peste 6 milioane de oameni, din care 10 % sunt… nefumători. 
Campaniile derulate cu ocazia ”Zilei Mondiale Fără Tutun” au rolul de a conștientiza asupra efectelor dăunătoare și chiar mortale ale fumatului activ, dar și ale expunerii pasive la fumul de țigară, precum și rolul de a descuraja folosirea tutunului sub orice formă.
Alegeți sănătatea în locul tutunului!