Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov, celebrează pe data de 5 iunie Ziua Mondială a Mediului, principalul eveniment ecologic, de informare publică și de acțiune pentru mediu al Națiunilor Unite (UNEP), desfășurat în anul 2021 cu tema: „Restaurarea ecosistemelor”, un apel la o acțiune urgentă de revigorare a ecosistemele noastre deteriorate, sub sloganul: „Redefinește. Reconstruiește. Restaurează! Acum e momentul!”

Totodată, trebuie știut că Ziua Mondială a Mediului 2021 dă startul lansării Deceniului Națiunilor Unite pentru Restaurarea Ecosistemelor, prin care se urmărește atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, până în anul 2030.

Evenimentul reprezintă o oportunitate excelentă de a lansa o provocare către toate instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, organizaţiile nonguvernamentale, întreprinzatori, inclusiv mass-media, de a se alătura prin activităţi de voluntariat, menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării mediului înconjurător.

Sperăm ca, prin numeroasele acțiuni mici, pe care toată lumea le poate întreprinde în fiecare zi, cum ar fi: plantarea de arbori, ecologizarea orașelor, reamenajarea grădinilor sau curățarea deșeurilor de-a lungul râurilor și a coastelor, să conștientizăm rolul conservării și refacerii ecosistemelor și să realizăm necesitatea armoniei dintre om și natură.

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, transmite cu această ocazie: ,,Județul nostru este apreciat pentru calitatea locuirii, pentru spațiile verzi și calitatea aerului. Dar pentru ca Ilfovul să devină cu adevărat o zonă la standarde occidentale de viață este nevoie de mai mult. Este nevoie ca fiecare dintre noi să contribuim, zilnic, prin respect și responsabilitate, la protejarea și conservarea mediului înconjurător. Locul în care am ales să trăim este casa noastră și pentru a-l proteja, pentru a-l menține sănătos pentru generațiile următoare, ne trebuie un angajament colectiv, pe termen lung, în această direcție.

Evident, autoritățile joacă un rol major în tot acest proces de transformare a județului Ilfov într-o zonă mai verde. Putem susține eforturile cetățenilor prin asigurarea implementării unor proiecte verzi, de ecologizare, de management al deșeurilor, de reciclare.

De asemenea, prioritare sunt și creșterea eficienței energetice și a utilizării durabile a resurselor, creșterea generării de energie cu emisii reduse de carbon la nivel local, dar și extinderea suprafețelor împădurite.

Îmi doresc pentru ilfoveni un mediu natural de excepție, potrivit pentru generațiile viitoare. Un Ilfov în care oamenii să se bucure, să-și crească și să-și educe copiii în spiritul acesta verde, cu respect pentru natură și animale.

Împreună, putem avea un Ilfov mai verde în fiecare zi!”

foto: Facebook