Klaus Iohannis a transmis pe Twitter un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Independenţei Statelor Unite ale Americii, sărbătorită pe 4 iulie.

„Sincere felicitări tuturor prietenilor şi partenerilor noştri strategici americani cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenţei. Un 4 Iulie fericit!”, a scris şeful statului într-o postare publicată pe Twitter. La recepţia oferită de ambasada SUA de Ziua Independenţei, Klaus Iohannis a subliniat importanţa parteneriatului strategic dintre cele două ţări şi a spus că turneul european recent al preşedintelui american Joe Biden este o „dovadă clară” a reimplicării SUA în dosare internaţionale esenţiale. „Sărbătorim în acest an Ziua Independenţei într-un cadru plin de speranţă şi de suflu proaspăt în relaţia transatlantică, inspirat de Preşedintele Joe Biden şi de Administraţia pe care o conduce”, a spus preşedintele. „La nivel bilateral, relaţia dintre România şi Statele Unite ale Americii se bazează pe un parteneriat strategic solid şi profund, pe apartenenţa comună la valorile democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului”- este mesajul șefului statului.

Ziua Independenței, celebrate an de an la 4 iulie, este o sărbătoare federală în Statele Unite, care amintește de momentul istoric al adoptării formei finale a  Declarației de independență față de Regatul Marii Britanii. 

 File de istorie

În 1776, cele 13 colonii americane își declarau independența de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la naşterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană.

Potrivit istoricilor, 4 iulie nu este chiar ziua în care Congresul Continental – format din delegaţi ai coloniilor – a decis să declare independenţa, acest lucru întâmplându-se cu două zile înainte, pe 2 iulie 1776.

Nu este nici data la care a izbucnit Revoluţia Americană, care începuse cu un an înainte, în aprilie 1775, potrivit constitutionfacts.com.

Şi nici nu este data la care Thomas Jefferson – considerat unul dintre „părinţii fondatori” ai SUA, devenit al treilea preşedinte al statului (1801-1809) – a scris prima schiţă a Declaraţiei de Independenţă, lucru care s-a întâmplat în iunie 1776. Această Declaraţie de Independenţă a fost semnată pe 2 august 1776 şi trimisă britanicilor în luna noiembrie a aceluiaşi an.

Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental a aprobat forma finală a Declaraţiei de Independenţă, la conceperea căreia s-a lucrat mai multe zile.

Astfel a devenit oficială această dată, care a fost inclusă în Declaraţia de Independenţă, iar copia semnată în august 1776, redactată de mână, poate fi văzută în prezent la Arhivele Naţionale din Washington.