Cuvinte și impresii cu greutate.

Donald Trump: ”Viitorul României și relația României cu Statele Unite sunt foarte, foarte strălucite”.
În urmă cu puțin timp, s-a încheiat ceade a doua întâlnire istorică dintre Președintele României, Klaus Iohannis și Președintele SUA, Donald Trump, la Casa Albă.

Casa Albă a dat publicității marți, chiar în timpul întâlnirii din Biroul Oval dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, un comunicat de presă în care liderul american celebrează parteneriatului strategic româno-americană și își manifestă certitudinea că viitorul României și cel al relației sale cu SUA sunt ”foarte, foarte strălucite”.
Demn de precizat, în comunicatul menționat, Donald Trump face referire la trei dimensiuni: celebrarea parteneriatului dintre România și SUA, sprijinirea unui aliat ferm precum România și consolidarea investițiilor și securității energetice.

”Viitorul României și relația României cu Statele Unite sunt foarte, foarte strălucite”, a afirmat Trump în debutul întâlnirii.

Potrivit celor de la caleaeuropeana.ro, în continuare, comunicatul Casei Albe se referă la dimensiunea celebrării Parteneriatului dintre România și SUA, punctând că ”președintele Donald J. Trump reafirmă și consolidează parteneriatul Statelor Unite cu România”.

”Președintele Trump îl primește pe președintele României Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a reafirma și celebra parteneriatul strategic puternic dintre cele două țări ale noastre. România sărbătorește 30 de ani de libertate și democrație în 2019 și continuă să înregistreze mari progrese în depășirea moștenirii comunismului. Statele Unite și România au o relație din ce în ce mai mare de securitate, energie, nucleare civile și cibernetice care beneficiază ambele țări. Țările noastre  vor continua să lucreze împreună pentru a face față provocărilor comune de securitate și a îmbunătăți și mai mult parteneriatul nostru economic și energetic. Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre țările noastre, sprijinind eforturile României de a deveni eligibile pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în conformitate cu cerințele legislației Statelor Unite”, spune Casa Albă în această privință.

În ce privește sprijinirea României în calitate de ”aliat ferm”, comunicatul precizează că ”România este un aliat inestimabil al NATO și sprijină eforturile de securitate ale Statelor Unite și internaționale în regiune și la nivel mondial”.

”Marcând 15 ani de la aderarea la Alianță, România s-a dovedit a fi un aliat puternic al NATO și își îndeplinește angajamentul de a aloca cel puțin 2 la sută din PIB-ul său cheltuielilor pentru apărare. România a oferit una dintre cele mai mari contribuții de trupele la misiunea NATO în Afganistan și a sprijinit misiunile din Kosovo, Bosnia și Coaliția antii-ISIS. Militarii noștri lucrează împreună pentru a consolida descurajarea pe flancul estic al NATO. În urma unei întâlniri anterioare cu președintele Trump, România își modernizează armata cu sisteme americane, inclusiv sisteme de apărare antirachetă Patriot. România găzduiește o prezență rotațională de aproximativ 1.000 de soldați din Statele Unite, precum și facilitatea Aegis Ashore a Statelor Unite, care sprijină apărarea NATO împotriva rachetelor balistice. România se angajează să colaboreze cu Statele Unite pentru a combate amenințările de securitate cibernetică pe care le prezintă furnizorii chinezi în privința rețelelor 5G”, precizează sursa citată.

De asemenea, demn de luat în seamă în acest context, la capitolul consolidării investițiilor și securității energetice, președintele Trump a promis că Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru a sprijini securitatea energetică în Europa și apreciază că România s-a opus proiectului Nord Stream II.

De amintit, prima întâlnire oficială dintre cei doi, tot la Casa Albă, a avut loc în data de 9 iunie 2017.

foto: facebook.com/klausiohannis