O mâncăm cu poftă nebună de Revelion, o saavurăm vara, la înghețată…dar oare câți știu că… FRIȘCA a fost inventată, după toate indiciile, în secolul al XVII-lea…
Mâncăm cu atâta plăcere frișcă în ceas de sărbătoare, la tortul aniversar, de Revelion sau la nunți, dar… v-aţi întrebat oare cine a fost acela căruia i-a venit geniala idee să bată smântână proaspată cu zahăr fin pentru a obţine acel miraj dulce și cremos botezat FRIȘCĂ?!…
Ei bine, aflați că este vorba de un personaj… istoric, pe numele lui François Vatel (1631 – 1671), un patisier celebru al prinţului Condé. El este acela care a inventat celebra reţetă care a cucerit lumea… și pentru prima dat a folosit-o la un festin impresionant, dat în cinstea regelui Louis XIV la castelul Chantilly.
Merită știut, de asemenea, că viața lui François Vatel, inspiratul patiser și maestru de ceremonii, a făcut subiectul filmului „Vatel”, apărut în anul 2000, peliculă care a fost nominalizată și la premiile Oscar.
Orice cofetar, orice maestru în torturi și prăjituri festive musai să-l pomenească pe celebrul Vatel, părintele acestui dulce care dă savoare dar și splendoare meselor festive.
Foto: Facebook, YouTube