Președintele Poloniei a început luni o vizită oficială de două zile în țara noastră.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că a discutat cu omologul său polonez, Andrzej Duda, despre aprofundarea şi extinderea Parteneriatului strategic româno-polonez, anunţând că în a doua parte a anului va avea loc o nouă şedinţă comună a guvernelor celor două ţări la care va fi agreat un nou plan de acţiune al Parteneriatului pentru perioada 2021-2025.

Președintele Poloniei efectuează luni și marți o vizită la București, unde participă la summitul formatului București 9 găzduit de Klaus Iohannis și la care vor lua parte online și președintele SUA Joe Biden și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Şeful statului a arătat, într-o conferință comună de presă cu omologul polonez, că discuţiile au vizat şi securitatea la Marea Neagră şi, în general, pe Flancul Estic, precum şi priorităţile pentru Summit-ul NATO din acest an.

“Astfel, ţările noastre vor continua să susţină consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, a coeziunii acestuia, precum şi procesul NATO 2030 şi adoptarea unei decizii privind actualizarea Conceptului Strategic aliat la Summit-ul NATO din iunie. România şi Polonia acordă o atenţie deosebită întăririi rezilienţei NATO, a statelor aliate şi a celor partenere şi mă bucur că Polonia susţine proiectul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti. În acest context, am reafirmat şi susţinerea puternică a ţărilor noastre pentru consolidarea relaţiei transatlantice”, a spus șeful statului român, arătând că aceste aspecte de securitate vor fi discute mai pe larg în cadrul Summitului Formatului Bucureşti (B9).

Întrebați despre solicitarea, în cadrul viitorului summit NATO, a întăririi prezenței aliate în zona flancului estic, cei doi președinți au susținut că își doresc continuitatea politicii de realizare a capabilităților NATO din regiunea estică a Alianței, invocând situația din Ucraina, manevrele militare rusești și situația, pe larg, din regiune.

Sursa foto: Alaturi de Klaus Iohannis – Presedintele Romaniei