Fotografie de Colecție, auror: Ioan Spirescu. Imaginea ilustrează magistral Piaţa Teatrului Naţional, decorată cu prilejul vizitei împăratului Austriei şi rege al Ungariei Franz Ioseph I. Se întâ

Ioan Spirescu (a activat între anii 1882-1922) după întoarcerea de la Paris a cumpărat atelierul Iosif Szöllösy.
mpla în septembrie 1896.
Potrivit documentelor vremii, Ioan Spirescu (a activat între anii 1882-1922) după întoarcerea de la Paris a cumpărat atelierul Iosif Szöllösy. Artist renumit al fotografiei, apreciat în epocă, cu superlative de profesorul său Nadar (Gaspard-Félix Tournachon) şi de singurul concurent bucureştean în domeniu, Franz Mandy, cât şi de o numeroasă clientelă, fiind şi „Fotograf al Curţii”.
A obţinut diploma de onoare la Expoziţia Universală de Fotografie de la Geneva din anul 1893.
Pentru fotografiile ocazionate de vizita regelui Serbiei Alexandru I (octombrie 1896) a a fost recompensat de Carol I cu „Medalia Bene Merenti” clasa I. Cu o lună înainte, împreună cu Franz Mandy, Gustav Waber şi Franz Duschek-fiul, imortalizase Capitala pavoazată cu ocazia vizitei împăratului Austriei, Franz Joseph. Albumul său „Curtea de Argeş” a obţinut medalia de bronz la Expoziţia Universală din 1889, fiind elogiat de directorul Pinacotecii din München, profesorul von Reber. (sursa: Bucurestii Vechi (Foto si Istorie) )
Oameni, fapte care au fost. Zile din ale vremuri și imagini care nu merită nicicum praful uitării. Priviți numai cum transpare din această fotografie eleganța și distincția Bucureștilor de odinioară, și… nu doar de dragul unei vizite imperiale.

Sursa foto: Bucurestii Vechi (Foto si Istorie)