Elixirul dragostei (L’elisir d’amore), de Gaetano Donizetti se joacă la Opera Națională din București vineri, 19 aprilie, de la ora 18.30.
 
Libretul Felice Romani, după un libret de Eugène Scribe pentru opera „Le Philtre” de Daniel – François Auber
Durata 2h 20 min Pauze 1
Limba Italiană Supratitrat DA Premieră 20 mai 2012
Premiera mondială a avut loc pe 12 mai 1832, la Teatro Cannobiana din Milano.
Distribușie: Dirijor:  Mihnea Ignat – invitat
Adina:
Simonida Luțescu
Nemorino:
Andrei Lazăr – debut
Belcore:
Daniel Filipescu
Dulcamara:
Vicențiu Țăranu
Gianetta:
Cristina Eremia
Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București
Actul I
Locuitorii unui orăşel se întorc de la lucru şi se relaxează în faţa televizorului, urmărind poveştile de dragoste din seriale. Nemorino, un tânăr îndrăgostit până peste cap de Adina, se plânge că nu-i poate oferi fetei decât dragostea sa, fiind sărac. Adina comentează cu prietenii ei povestea lui Tristan şi a Isoldei, în care Tristan a câştigat inima Isoldei oferindu-i să bea o poţiune fermecată pentru a o face să se îndrăgostească de el. Soseşte sergentul Belcore cu soldaţii lui. Trufia sergentului o amuză pe Adina, dar asta nu-l impiedică să-i ceară mâna. Adina îi spune însă că o să se mai gândească. Nemorino îi mărturiseşte Adinei dragostea sa. Ea, vrând să-l necăjească, îi spune că mai bine s-ar îngriji de unchiul său, grav bolnav, decât să se ţină de capul ei, deoarece ea vrea să fie „liberă ca aerul”.
În localitate apare Dulcamara, un vânzător de iluzii, un impostor care îşi câştigă existenţa din şarlatanii. Nemorino îl întreabă pe Dulcamara dacă are elixirul dragostei, cel din povestea „Tristan şi Isolda”. Dulcamara îi dă un lichid preparat pe loc. Nemorino cumpără poţiunea cu ultimii bani pe care-i are şi bea din ea. Sigur de acum că va câştiga dragostea Adinei, Nemorino se preface indiferent faţă de ea. Pentru a-l pedepsi, ea flirtează cu Belcore, care încearcă să o convingă să se căsătorească pe loc cu el. Speriat, Nemorino o imploră pe Adina să mai aştepte o zi, dar ea îl ignoră şi invită întreaga localitate la petrecerea de nuntă. Nemorino fuge, plângându-se că este ruinat în urma cumpărării elixirului lui Dulcamara…
Poftiți să aflați întreaga poveste într-un spectacol de neuitat!

* Instituția își rezervă dreptul de a aduce modificări în distribuțiile spectacolelor în cazul în care situația le impune.

Premiera mondială a avut loc pe 12 mai 1832, la Teatro Cannobiana din Milano.