Fotbalul actual nu mai este doar un sport, pentru ca implica si management, marketing, scouting, fiind un centru de profit in toata regula pentru cine isi doreste un club sanatos. Din pacate, cele mai multe cluburi de la noi, incepand cu cele de prima liga (sau mai ales ele), depind de bani din drepturi de televiziune, subventii de la consiliile locale sau judetene, punand prea putin accent pe ceea ce inseamna o constructie solida.

Bucuresti Business si Reusita demareaza un serial prin care doresc sa aduca in fata publicului un exemplu de succes in fotbalul romanesc, care a reusit sa aduca alaturi de clubul creat si manageriat de Gica Hagi numerosi sponsori si partenri din mediul privat.

Din fericire, exista si (putine) exceptii. Iar cea mai de notorietate este FC Viitorul Constanta, care a luat naștere în 2009 și a devenit un proiect unic la nivel global prin prisma investiției 100% private, Gheorghe Hagi deschizând o nouă eră a pepinierei fotbalului românesc. 

Filosofia clubului FC Viitorului a fost creată de Gheorghe Hagi și se bazează pe principiile care i-au ghidat succesul în cariera de 18 ani ca fotbalist profesionist: Convingere, Credință, Curaj.

„A venit momentul ca şi eu să ofer cât mai multor copii şansa de a se pregăti la cel mai înalt nivel şi de a avea performanţe mai mari decât ale mele”, spune Gheorghe Hagi.

Academia „Gheorghe Hagi” este centrul de copii şi juniori al echipei FC Viitorul Constanța şi a fost creată pentru a iniţia, forma, dezvolta şi pregăti copiii şi juniorii pentru performanţa la cel mai înalt nivel, atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Highlights

În cei doar 10 ani de existență, FC Viitorul s-a bucurat de un parcurs fulminant, reușind să adune un portofoliu bogat, să devină campioana României, să joace în UEFA Europa League, să fie o prezență constantă și majoritară în loturile naționale, de la U15 la seniori, și să castige finala Cupei României.

  • În sezonul 2009-2010, FC Viitorul promovează în Liga a II-a, urmând ca în sezonul 2011-2012 să acceadă pe prima scenă fotbalistică a țării, în Liga I;
  • Din toamna anului 2014, Gheorghe Hagi preia funcția de manager tehnic;
  • FC Viitorul devine campioana Ligii I în sezonul 2016-2017, obținând această performanță incredibilă cu un lot ai cărui jucători provin în proporție de 72,22% din propria Academie;
  • FC Viitorul (în 2016-17) și FC Barcelona (2012-13) sunt pe primul loc in topul campioanelor din Europa care au promovat cei mai mulți jucători din propriul centru de copii și juniori, cu un procentaj de 57.7%;
  • Peste 50% din lotul înaintat de la promovarea în Liga I și până în prezent a fost constituit de jucători formați în cadrul Academiei Gheorghe Hagi;
  • FC Viitorul și Academia de Fotbal Gheorghe Hagi au contribuit cu o medie de 41 de jucători / an la loturile naționale de la U15 la echipa de seniori;
  • În 2019, FC Viitorul reușește să-și îmbogățească palmaresul cu alte două trofee interne. Se câștigă Cupa României după o finală cu Astra Giurgiu, scor 2-1, pentru ca apoi formația pregătită de Gheorghe Hagi să-și adjudece și Supercupa României, după ce a învins cu 1-0 pe CFR Cluj. Toate cele trei trofee reprezintă o premieră pentru fotbalul drobrogean.

Anii 2009-2012 

Din primul sezon de existență (2009/2010), FC Viitorul a încheiat campionatul pe primul loc și a reușit promovarea în al doilea eșalon fotbalistic al țarii, stabilind, totodată, și câteva performanțe notabile: 

  • cea mai buna apărare din Liga a III-a (13 goluri primite în 34 de partide).
  • singura echipă din toate cele 6 Serii ale Ligii a III-a cu victorii pe linie pe teren propriu (17 meciuri – 17 victorii).
  • singura echipă din toate cele 6 Serii ale Ligii a III-a cu maximum de puncte în retur (51p, 17 meciuri – 17 victorii).

După un an de acomodare în Liga a II-a (2010/2011), FC Viitorul a atacat promovarea pe prima scenă fotbalistică a ţării în sezonul 2011/2012. Încă din startul campionatului FC Viitorul s-a instalat pe primul loc al clasamentului Seriei I, poziţie pe care nu a mai cedat-o până în final. Doar trei înfrângeri a suferit FC Viitorul în cele 30 de etape, 17 dintre partide încheindu-le cu victorii!

FC Viitorul – Promovarea în Liga 1

Sezonul 2012/2013

În chiar primul an al existenţei sale pe prima scenă fotbalistică a ţării, FC Viitorul a uimit Liga I. Cu cea mai fragedă medie de vârstă a campionatului (21.6 ani), Viitorul a înregistrat victorii de răsunet în faţa granzilor campionatului: 1-0 contra campioanei CFR Cluj, 5-2 cu Steaua şi 3-2 cu Dinamo. Meritele au fost cu atât mai mari cu cât toate aceste victorii au fost înregistrate în deplasare. Rezultatele nu puteau trece neobservate de selecţionerul din acea vreme, Victor  Piţurcă, acesta convocându-i în anturajul lotului naţional pe Aurelian Chiţu, Denis Alibec, Alexandru Buzbuchi şi Mihai Bălaşa. FC Viitorul a continuat să promoveze tinere talente, iar scopul pentru care a fost creată echipa, anume vânzarea de jucatori, a fost atins. Astfel, Gabriel Iancu a ajuns în curtea Stelei, Aurelian Chitu a fost transferat în Franţa la Valenciennes, iar Mihai Bălaşa şi Ionuţ Vînă au ajuns la AS Roma. În plus, FC Viitorul l-a readus în fotbalul de mare performanţă pe Denis Alibec, atacantul constănţean ajungând la Bologna după un sezon remarcabil în tricoul Viitorului.

Sezonul 2013/2014

La al doilea sezon petrecut în Liga I, FC Viitorul a reușit un parcurs bun și a încheiat campionatul Ligii I pe poziția a 12-a. FC Viitorul a avut cel mai tânăr lot dintre cele 18 competitoare, pe parcursul campionatului evoluând în prima liga 14 jucatori proveniți din propria Academie. FC Viitorul a devenit și echipa care a dat cel mai tânar debutant din întreaga istorie a echipei naționale a României. La doar 16 ani și 10 luni, Cristian Manea a debutat pentru naționala României, evoluând pe întreaga durata a celor 90 de minute în amicalul contra Albaniei (31 mai 2014, 1-0 pentru România).

Sezonul 2014/2015

La al treilea sezon petrecut pe prima scenă fotbalistică a țării, FC Viitorul a reușit un parcurs bun și a încheiat campionatul Ligii I pe poziția a 11-a. Din nou, FC Viitorul a avut cel mai tânar lot dintre cele 18 competitoare, pe parcursul campionatului evoluând în prima ligă 19 jucatori proveniți din propria Academie! Din etapa a 8-a banca tehnică a echipei a fost preluată de Gheorghe Hagi, care a asigurat un final linistitor de campionat. Mai mult, FC Viitorul a fost foarte aproape de a obţine un loc de Cupa UEFA. În ultima etapă a sezonului 2014/2015 (29 mai 2015, FC Boto;ani – FC Viitorul 4-4), FC Viitorul a devenit prima echipă din România care a aliniat un lot de 18 jucători produși în propria Academie într-un meci din Liga I.

Sezonul 2015/2016

Abia la capătul celui de-al patrulea sezon petrecut în Liga I FC Viitorul a reuşit să se califice în cupele europene. Aliniind din nou cel mai tânăr lot din Liga I, formaţia antrenată de Gheorghe Hagi a reuşit să se califice în Play-Off şi a încheiat campionatul pe locul 5 obţinând calificarea în Europa League! Aventura europeană a fost scurtă însă extrem de benefică pentru tinerii jucători ai Viitorului, care au fost eliminaţi în turul al II-lea preliminar de Gent.

Sezonul 2016/2017

Cel de-al cincilea sezon petrecut în prima ligă de FC Viitorul avea să fie cel mai prolific din istoria clubului constănțean! Mai întâi echipa antrenată de Gheorghe Hagi a reușit să încheie sezonul regulat pe prima poziție și a obținut calificarea în Play-Off. Evoluțiile excelente au continuat și în Play-Off, astfel că finalul campionatului Ligi I a găsit-o pe FC Viitorul în fruntea ierarhiei!!! FC VIITORUL a devenit CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ și a bifat cel mai răsunător succes din scurta istorie a clubului!

În urma acestui succes de răsunet, FC Viitorul a obținut în premieră calificarea în Liga Campionilor!

Din nou FC Viitorul a avut cel mai tânăr lot dintre competitoarele Ligii I, pe parcursul campionatului evoluând în prima ligă 21 jucători proveniți din propria Academie!

De altfel, FC Viitorul a stabilit un record greu de egalat în fotbalul românesc, încheind campionatul Ligii I cu 72.22% dintre jucătorii din lot proveniți din propria Academie!

FC Viitorul – Campioana României

Sezonul 2018/2019

In 2019, FC Viitorul reușește sa-si imbogateasca palmaresul cu alte doua trofee interne. Se castiga Cupa Romaniei dupa o finala cu Astra Giurgiu, scor 2-1, pentru ca apoi formatia pregatita de Gheorghe Hagi sa-si adjudece si Supercupa Romaniei, dupa ce a invins cu 1-0 pe CFR Cluj. Toate cele trei trofee reprezinta o premiera pentru fotbalul drobrogean.

FC Viitorul – Câștigarea Cupei României
Câștigarea Supercupei României

Sursa: fcviitorul.ro

(va urma)