Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, s-a întâlnit luni, 19 iulie cu Alain Pilloux, vice-președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) împreună cu o delegație a acestei instituții.

Discuția a vizat oportunitățile de finanțare europene care demarează în acest an, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență cât și prin Programele Operaționale cu fonduri de coeziune și modalitățile cele mai potrivite pentru implicarea BERD. Această implicare se poate concretiza, în principiu, pe două dimensiuni – sprijin financiar și asistență tehnică.

Un Memorandum de Înțelegere privind cadrul viitor de cooperare este în pregătire, urmând a fi semnat în curând.

„Apreciez colaborarea valoroasă cu BERD în cadrul programelor de până acum. În special aș menționa sprijinul acordat autorităților locale și regionale în dezvoltarea proiectelor din sectorul de apă, precum și conturarea reformei ample din acest sector, pe care am inclus-o în PNRR. În continuare, cred că ar putea aduce o contribuție importantă, spre exemplu la dezvoltarea proiectelor ce vor fi prinsa în Fondul local sau în Fondul pentru Valul renovării. De asemenea, cred că ar putea avea un rol important în conturarea reformelor și pe alte domenii”, a spus ministrul Cristian Ghinea. 

„Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare continuă să pună la dispoziţia României expertiza sa în absorbţia fondurilor europene. În cadrul întâlnirii am discutat modalităţi de colaborare în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, Invest EU, dar şi în cadrul politicii de coeziune aferente noului ciclu financiar 2021-2027. Am apreciat discuţiile deschise cu Ministrul Investiţiilor și Proiectelor Europene şi echipa sa şi dorim să continuăm în această manieră pentru utilizarea eficientă a fondurilor europene şi implementarea reformelor cu impact regional”, a declarat vicepreşedintele Alain Pilloux.

În perioadele de programare din 2007 până în prezent, BERD a susținut cu cofinanțare de circa 5 miliarde euro dezvoltarea și implementarea de proiecte pe programele europene. Oficialii BERD au subliniat că sprijinul ar putea crește în perioada următoare.

La rândul său, ministrul Cristian Ghinea a subliniat ca prioritate găsirea unor formule care să îmbine finanțările private cu fondurile europene, precum și extinderea instrumentelor financiare pentru domeniul eficienței energetice.

La întâlnirea de luni, 19 iulie au mai participat:

  • Din partea BERD: Mark Davis, Regional Director România și Bulgaria; Mihaela Mihăilescu, Director adjunct – România; Venera Vlad, Associated Director – Infrastructură.
  • Din partea MIPE: Teodora Preoteasa, Director general, Direcția programare și coordonare sistem, Svetlana Gomboș, Director General AM Programul Operațional Competitivitate (POC), George Cărpușor, șef serviciu AM POC.