DOLIU în lumea teatrului si filmului românesc. La 6.49, s-a difuzat știrea potrivit căreia, din nefericire, Actrița TAMARA BUCIUCEANU a pășit în lumea înaltă a stelelor. Un om de mare valoare, un om dedicat… anunțul a fost făcut de reprezentanții Spitalului Elias,după ce, în urmă cu câteva ore se transmisese că actrița era intubată și ventilată mecanic. Marea artistă împlinise, de curând, venerabila vârstă de 90 de ani.
Copleșitoare, de o veselie, putere și talent inegalabile, strălucitoare dincolo de timp și spațiu, din păcate… s-a stins. Un om , un artist în cartea de aur a culturii românești.
Rodica Popescu Bitănescu: „E o mare pierdere pentru teatrul românesc. Iubea și respecta publicul”.

Tamara Buciuceanu (alternativ Tamara Buciuceanu-Botez; n. 10 august 1929, Tighina, Regatul României – d. 15 octombrie 2019, București) a fost una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatru, film și televiziune din generația de aur.
Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca). Tamara Buciuceanu termină studiile în 1952. Este una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Este supranumită „Doamna comediei românești”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”. În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani și 57 de ani de cariera impresionantă în teatru și film.
A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.
Doamna Hazului românesc a avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chirița”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineață pierdută” după Gabriela Adameșteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.
În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române.
Dumnezeu s-o odihnească!

Foto: ziare.com

DOLIU în lumea teatrului si filmului românesc.