Vasile Cârstea, directorul general al companiei Depogaz (care are sediul central la Ploiești), societatea din grupul Romgaz care administrează majoritatea depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor din România, spune că România își va putea asigura consumul de gaze în orice situație, fără să aibă nevoie de gaze de import, potrivit E-nergia.ro.

“România are instrumentele necesare să depășească orice situație care ar putea să apară în piața gazelor naturale. România dispune astăzi de 35-36 de milioane de metri cubi pe zi capacitate de extracție din depozite, și cu 24 de milioane de metri cubi din producția internă suntem undeva la 60 de milioane. După cum știm, în cea mai friguroasă zi din iarnă nu s-au consumat mai mult de 56-57 de milioane de metri cubi de gaze.

Avem deci disponibilitatea ca România să poată oferi servicii și vecinilor noștri pe care îi avem în situații delicate. România nu are probleme din punct de vedere al asigurării necesarului de gaz în nicio zonă”, a spus Vasile Cârstea, director general al Depogaz, la Forumul gazelor naturale, eveniment organizat de publicația Financial Intelligence.

“Sistemul național de transport funcționa în anii trecut, cu un line-pack – line-pack-ul fiind zestrea de gaze în conductă – undeva la 35-36 de milioane de metri cubi. Prin dezvoltările care au fost făcute în sistemul național de transport, astăzi line-pack-ul este la 74-75 de milioane”, a mai spus Cârstea.

Cârstea a mai explicat că, „pentru ciclul de înmagazinare 2024-2025, Depogaz a scăzut tariful de înmagazinare, iar în 2025-2026 prevedem că vom rămâne la același nivel, fără nicio creștere”.