În imagine: Telegramă expediată de Nicolae Titulescu ambasadei României de la Paris, pentru a-i invita pe Enescu și Boskof să cânte la ambasada tării noastre din Londra cu prilejul vizitei Regelui Ferdinand și Reginei Maria, la dineul oferit de România familiei regale britanice.

Porivit reprezentanților Muzeului Național „George Enescu”, la 13 mai 1924 începea vizita de stat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei a Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, una dintre cele mai importante evenimente de politică externă din acea perioadă.

Suveranii României au fost primiți la Londra cu toate onorurile militare și civile de către Regele George al V-lea și de Regina Mary. În capitala Angliei, Suveranii români au locuit la Palatul Buckingham, au luat parte la o ceremonie religioasă la Westminster Abbey și au fost invitații de onoare la banchetul oficial oferit de Lordul Primar. Banchetul a avut loc la Guild Hall la 13 mai 1924 și a numărat 850 de invitați. La recepția de la Legația României la Londra, George Enescu a susținut un recital în onoarea celor două familii regale. Documentul de mai sus arată cum Nicolae Titulescu s-a preocupat personal, din timp, de invitarea muzicianului, cu care s-a luat legătura la Paris.

Trebuie știut că Regina Maria era înrudită direct cu Regele George al V-lea, fiind nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, fiind legată de Suveranul britanic de amintirile comune din copilărie și adolescență, petrecute în comitatul Kent din Anglia și în insula Malta. Regina a fost extrem de impresionată de revederea țării natale și a prietenilor din tinerețe, notând în jurnalul său “Aici sunt acasă, în elementul meu…rădăcinile mele și-au găsit pământul, mă simt cu adevărat eu însămi”.

*Documentul, aflat în Arhiva MAE pusă la dispozitia publicului, a fost descoperit și oferit muzeului de către muzicologul și colaboratorul Muzeului Național „George Enescu”,, prof. univ. dr. Mihai Cosma.