Muzeul Municipiului București a postat miercuri o informație care ne dovedește, încă o dată, că… istoria se încăpățânează și… vrea să stea de vorbă cu prezentul și cu viitorul! Postarea este preluată de pe pagina Muzeului Curtea Veche.
„În decursul cercetărilor arheologice din anul 2022 din curtea interioară a Palatului Universității din București, coordonate de Muzeul Muncipiului București, au fost descoperite două clădiri care figurează pe planul Borroczyn de la 1847.
La nivelul clădirii nr. 1 se remarcă camera nr. 1. În interiorul camerei, la -1,64 m față de cota 0, a fost surprinsă o amenajare din cărămizi dispuse orizontal, reprezentând podeaua camerei.
Podeaua, care se află într-o stare de conservare foarte bună, a fost realizată din cărămizi cu dimensiunile de 22×11×3,5 cm, care stăteau pe un pat din nisip amestecat cu mortar. În partea de SE a camerei a fost identificat un soclu tencuit, iar peste tencuială a fost aplicată o vopsea de culoare roșie. La nivelul podelei se pot observa refaceri cu cărămizi având dimensiunile de 24×12 cm; 23×11 cm și grosimi de 3,5-4 cm.
Camera nr. 1 din clădirea nr. 1 a fost propusă spre a fi pusă în valoare în viitorul proiect de amenajare a spațiului curții interioare a Universității”. (Dr. Adelina-Elena Darie, conservator în cadrul Biroului Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie)
Foarte interesant! Provocator, chiar! Merită cercetat!