În cadrul Conferinței Driving Innovation in Europe’s Universities (11-12 aprilie 2019, Paris), organizată de Asociația Universităților Europene (European University Association-EUA) și dedicată promovării inovării în Europa, dezbaterile și intervențiile personalităților prezente din mediul academic și factorilor de decizie ai Uniunii Europene au evidențiat rolul esențial al universităților în asigurarea competitivității și prosperității europene, în contextul în care, pe alte continentele (Asia, America Nord și Australia) se constată o amplificare a implicării universităților în rețelele și ecosistemele de inovare. Cele mai reprezentative universități europene prezente la dezbateri și-au focalizat atenția pe modalitățile concrete în care acestea se integrează în ecosistemele inovative la nivel național, regional și internațional. Au fost puse în evidență instrumente, mecanisme, strategii și practici universitare care să ajute universitățile să se inspire una de la alta dar și să formeze alianțe în inovare care să depășească cadrul strict național în care o parte din universități sunt încă cantonate.
Un impediment ades evocat în creșterea rolului universităților în inovare a fost rigiditatea reglementărilor naționale și lipsa unei autonomii universitare avansate, care să permită acestora adaptarea rapidă a serviciilor educaționale și de cercetare la nevoile de susținere a inovării și antreprenoriatului, după cum se precizează într-un comunicat oficial.
De asemenea, s-a menționat rolul central al universităților în noul program de cercetare Horizon Europe care se elaborează în prezent.
În cadrul dezbaterilor, Universitatea Spiru Haret a fost prezentă atât la dezbaterile în plen cât și la atelierele de lucru dedicate ecosistemelor inovative dezvoltate și coordonate de universități, prezentând pe larg experiența centrului USH Pro Business, specializat în interacțiunii cu mediul de afaceri pentru susținerea inovării.
“Am constat că suntem în linie cu ceea ce marile universități europene înțeleg în a dezvolta prin ecosisteme inovative și parteneriate de inovare și, că în anumite privințe, experiența noastră de implicare în clustere, în asociații profesionale cu rol de inovare, în centre de internaționalizare a afacerilor sau de digitalizare a fost apreciată de alte universități și experții prezenți. Mai mult, am stabilit legături excelente cu alte universități. Nu în ultimul rând, am adus în discuție și implicarea noastră la nivel macro-regional, în SUERD, ceea ce a lăsat o buna impresie” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, Prorector Universitatea Spiru Haret, director general USH Pro Business.
Demn de precizat, în contextul conferinței, a fost ales un nou președinte al asociației, domnul Michael B. Murphy, Profesor la Universitatea Cork, Irland, care a declarat că are în vedere ca prioritate a mandatului său creșterea rolului universităților în inovarea europeană și susținerea dezvoltării de consorții universitare. În viziunea sa și a liderilor EUA, cunoașterea inovativa trebuie să fie noua amprentă a universităților în ecosistemele de inovare, nu numai prin aplicarea noilor tehnologii dar și prin înțelegerea și difuzarea avantajelor sociale ale acestora concomitent cu cercetarea posibilelor implicații negative, mai puțin cercetate de mediul antreprenorial. Un important aport al EUA în acest sens, este ideea de cercetare a aspectelor etice legate de inteligența artificială.

Cele mai reprezentative universități europene prezente la dezbateri și-au focalizat atenția pe modalitățile concrete în care acestea se integrează în ecosistemele inovative la nivel național, regional și internațional.