Universitatea din București va acorda, în cadrul unei ceremonii care se va desfășura astăzi, 26 aprilie 2023, de la ora 13, distincția de Doctor Honoris Causa  profesorului Ionel Haiduc, una dintre cele mai importante personalități ale chimiei românești.

Profesorul Ionel Haiduc, Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din București, al Universității de Vest din Timișoara, membru al Academiei Europaea, al Academiei de Științe din Republica Moldova și al Academiei de Științe din Ungaria, a introdus în chimia românească mai multe subiecte noi de cercetare, precum ciclurile anorganice, compușii organometalici ai metalelor netranziționale, liganzii organofosforici, compușii organometalici cu acțiune antitumorală și chimia supramoleculară. De asemenea, a fost prima personalitate din chimia românească chemată să ilustreze Conferințele Nenitzescu-Criegee, create de către Gesellschaft Deutscher Chemiker (Societatea de Chimie din Germania) și Academia Română.

Opera științifică a profesorului Ionel Haiduc este impresionantă și apreciată în întreaga lume, cuprinzând peste 350 de publicații în prestigioase jurnale internaționale, nouă cărți, dar și contribuții în serii de volume în profilul chimiei organometalice și supramoleculare. În plus, profesorul  Ionel Haiduc și-a pus amprenta asupra mai multor generații de studenți, predând la universități din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud.

Prin cartea sa „Supramolecular Organometallic Chemistry” (1999), prefațată de profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel, și recenzată elogios în jurnale internaționale, profesorul Ionel Haiduc a deschis o nouă direcție în chimia supramoleculară. Profesorul Ionel Haiduc are și un rol important în viața culturală românească, ocupând în perioada 2006 – 2014 funcția de președinte al Academiei Române.

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din București profesorului Ionel Haiduc este un semn de recunoaștere a prestigioasei sale activități științifice și a eforturilor susținute de promovare a științei.