Cum se construiește o clădire gigant? Cum arată „scheletul” unei săli de spectacole? Priveliștea este impresionantă! Și o împărtășim cu voi!
Iată și… imagini proaspete cu șantierul de la Centrul Cultural Favorit! Lucrările au avansat mult anul acesta. Clădirea înaltă de 23 de metri a prins formă, iar în ultima jumătate de an s-a lucrat la structura metalică de la interior.
„O mare parte din muncă s-a desfășurat în fabrica unde se produc piesele. Ele au fost apoi aduse și montate direct pe șantierul de la Favorit, după un plan extrem de elaborat, respectat de ingineri la milimetru. Vorbim despre sute de tone de confecție metalică pusă, bucată cu bucată, șurub cu șurub, la locul ei.
Montajul se face atât manual, de fierari, dulgheri, cât și mecanizat. Schelele mari de metal erau azi ridicate și manevrate ușor, de la sol, de către nea Vasile, macaragiu. Nu mai lucrează la înălțime, acum, controlează macaraua de la sol, cu telecomanda”, transmit edilii Sectorului 6.
„Structura metalică principală este finalizată, cea secundară, care dă forma sălii de spectacol, va fi gata mâine, când se va monta ultimul cadru. A fost o muncă migăloasă. Urmează să confecționăm și să montăm coaja exterioară, formată dintr-o structură metalică. Ea va fi suportul straturilor de hidroizolație, termoizolație și învelitorii din tablă titan zinc. După închiderea cu tablă, se pot continua la interior lucrările de arhitectură, instalații și finisaje”, explică directorul executiv departament construcții, Cristian Jarcău.
Domnul Darie, dirigintele de șantier, ne face și el turul, ca o adevărată gazdă.
„Uitați, aici va fi intrarea principală, aici garderoba pentru bărbați, vizavi cea pentru femei, lifturile, grupurile sanitare. Polul principal al clădirii este sala de spectacol, cu o capacitate de 720 de locuri. Vedeți acel gol din zona scenei? Acolo va fi un lift mare, cu care urcă și coboară orchestra. Mai sus, la etajele unu, doi și trei, vor fi spații expoziționale, foaiere, o bibliotecă publică, săli multifuncționale și săli de repetiție, de cursuri.
Pe fațada clădirii va fi un ecran imens, de 150 mp, de pe care se vor putea urmări, din piațetă, spectacole, concerte, filme, meciuri”.
Viitorul Centru Cultural Favorit este unic în țară din punct de vedere arhitectural, o clădire impresionantă ca mărime și complexă din punctul de vedere al construcției și al facilităților. Va avea o suprafață desfășurată de 5.000 mp, cu o amprentă la sol de 950 mp.
Lucrările vor fi gata la finalul anului viitor. Piațeta Favorit a fost deja amenajată și dată în folosință în această vară.