MARIA PELIGRAD din SĂLIȘTEA SIBIULUI („SALONUL ARDEALULUI”) pe pagina de socializare Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, citând Bucurestibusiness.ro (!)

Pentru că se apropie ziua de 8 Martie, câte ceva despre primul concurs Miss România, organizat în 1906 și câștigat de cea supranumită „Gioconda Mărginimii”!”
Primul concurs de frumuseţe din România a avut loc în 1906, în parcul Filaret din Bucureşti și a fost câștigat de Maria Peligrad din Mărginimea Sibiului.
Organizarea evenimentului se datora împlinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I și se desfășura sub privirile admirative ale meșterilor populari sosiți în parc pentru a-și expune obiectele în cadrul unui târg tradițional.
Regina frumuseții a fost aleasă o tânără din Sibiu, îmbrăcată în costum popular, care a dăruit acel costum popular reginei Maria.
Maria Peligrad era descendentă a unei vechi familii de meșteșugari din Mărginime, cu o vechime (în anul 2016) de 400 de ani.
Maria Peligrad s-a prezentat la concurs cu un costum cusut și brodat chiar de mâinile ei. „Maria face parte dintr-o familie de meseriaşi şi ceea ce trebuie să observăm sunt caracteristicile ei– o faţă frumoasă, o statură, o ţinută frumoasă, ceea ce caracterizează fetele din Mărginimea Sibiului. Tânăra făcea parte dintr-o familie de meşteşugari, dintr-o familie emblemă a Săliştii de altădată şi a Săliştii de astăzi, oameni înstăriţi, care prin muncă au realizat ce au realizat”, povestea Teodor Dumitru Banciu, fost primar al localităţii şi un pasionat cercetător al tradiţiilor şi istoriei oraşului reporterilor din presa centrală.
Mulți localnici vorbesc și acum de Maria Peligrad, numind-o cu mândrie „Gioconda Mărginimii”. (postare preluată și de IE Nationala)
***Sursa și sursa foto: bucurestibusiness.ro, revistasatul.ro

N.R.: Postarea face referire la articolul nostru „FRUMUSETEA ALTOR VREMURI… MISS ROMANIA la inceputul secolului XX”

https://www.bucurestibusiness.ro/frumusetea-altor-vremuri-miss-romania-la-inceputul-secolului-xx/

Mulțumumim pentru interes și suntem onorați că articolul nostru a fost promovat la acest nivel.

MARIA PELIGRAD din SĂLIȘTEA SIBIULUI („SALONUL ARDEALULUI”) pe pagina de socializare Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, citând Bucurestibusiness.ro (!)