75 de semnalări de urs, în primele șase luni, doar în municipiul Brașov, transmit autoritățile.
E desul de grav, mai ales din perspectiva pericolului asupra comunitati, dar si a impactului asupra turismului…
*** Instantaneul acesta a fost surprins sâmbătă seară în parcarea de la „Cotul Donului”- Timișul de Sus, pe DN1. (foto: INFO TRAFIC BRASOV-ROMANIA)
Problema prezenţei urşilor în oraşul pitoresc de la poalele Tâmpei, unul dintre cele mai atractive din punct de vedere turistic- care tinde să se… cronicizeze, a fost dezbătută în şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Braşov care a avut loc săptămâna trecută la Consiliul Judeţean, pornind de la informarea prezentată de col. Cristian-Elly Paliştan, inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) „Nicolae Titulescu” Brașov.
Statistica dă în vileag faptul că în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, la dispeceratul IJJ Brașov au fost înregistrate 548 de semnalări prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 privind prezența urșilor în zonele locuite din județul Brașov, „însă fenomenul apariției urșilor în intravilan are o amploare mult mai mare, având în vedere că nu toate situațiile sunt semnalate prin 112 și faptul că o parte a populației tolerează sau este obișnuită cu prezența animalelor”, se arată în raport.
Potrivit aalizei întreprinse de către ATOP Brașov, localitățile unde vin cel mai des urșii sunt Predeal (194), Brașov (165, din care 75 în municipiul Brașov și 90 în Poiana Brașov) și Săcele (143) care, împreună cu Timișul de Sus și Timișul de Jos (24), reprezintă 96% din totalul cazurilor existente la nivelul Județului Brașov.
Celelalte localități unde a fost semnalată prezența urșilor sunt Fundata, Râșnov, Bran, Zărnești, Moieciu de Sus, Ghimbav și Victoria, cu mențiunea că în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile în gospodării pe raza UAT Fundata.
Din aceste date se poate constata că prezenţa urşilor nu este semnalată în zona de nord a județului, respectiv în localităţile din zona Rupea.
Autoritățile RECUNOSC: Primăriile trebuie să aibă echipe de intervenție imediată!
Toate cele 548 de semnalări au fost urmate de intervenția echipajelor de jandarmi sau poliție, respectiv a echipelor specializate de la nivelul UAT-urilor și au fost soluționate prin alungare (191), relocare (5), recoltare (1). În 351 de situații, urșii nu au fost observați la sosirea echipelor, aceștia retrăgându-se în zonele împădurite.
Altfel spus, la Brașov, se cunoaște în amănunt situația, se întomesc statistici și se acționează la propriu, pe cât posibil, pentru evitarea unor evenimente nefericite.
Preşedintele de şedinţă, consilierul judeţean Daniel Diaconu, a propus plenului ATOP Braşov formularea în regim de urgență a unei recomandări către primarii localităţilor care nu au constituite echipe de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor urșilor asupra persoanelor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, să-şi constituite aceste echipe, conform prevederilor OUG 81/2021, propunere care, evident, a fost aprobată.
Foto: Facebook, mytex.ro, ziare.com