Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), dr. ing. Costică T. Mustață, a avut, saptamana trecuta, o nouă întrevedere cu Excelența Sa dna. Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România. La întâlnire a participat, de asemenea, prof. dr. ing. Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii, vicepreședinte al CCIB.

„Faptul că, în primele 7 luni ale anului, Tunisia reprezintă a doua piață de desfacere a produselor românești din Africa, fiind și a doua țară de origine pentru produsele din acest continent intrate în țara noastră, este o dovadă a potențialului celor două economii de a coopera chiar în condițiile dificile existente în acest an din cauza epidemiei de COVID-19”, a subliniat președintele CCIB.

ES Raja Jhinaoui Ben Ali și-a exprimat dorința de a fi sprijinită în eforturile pe care le depune pentru o mai eficientă colaborare între firmele din cele două țări, amintind în context oportunitatea de a fi promovate produse tunisiene pe piața noastră cum ar fi citricele sau curmalele, la care s-a înregistrat o recoltă de excepție în acest an.

Asemenea comerțului exterior românesc, și schimburile comerciale româno – tunisiene au fost afectate de pandemia COVID-19, înregistrându-se în primele 7 luni din acest an (date disponibile), comparativ cu perioada similară din 2019, o contracție cu 14,9% în ceea ce privește volumul total, atât din cauza reducerii exporturilor în această țară cu 12,7%, atingând 81,7 milioane USD, cât și a importului românesc, care s-a contractat cu 19,9%, coborând la 33,1 milioane USD. La 31 iulie 2020, Republica Tunisiană a fost a doua piață de desfacere a produselor românești în Africa, după Maroc, devansând Africa de Sud, Sudan, Algeria și Libia și tot a doua țară de origine, după Maroc, dar înaintea altor țări ca Sierra Leone și Africa de Sud, a mărfurilor intrate în România de pe continentul african. Din punct de vedere al structurii , la export pe primele locuri s-au situate următoarele mărfuri: orz – 25,4 mil USD (reprezentând 31,1% din exportul pe această piață), produse petroliere – 18,7 mil.USD (22,9%), panouri, tablouri, dulapuri electrice  – 9,2 mil.USD (11,3%), grâu –5,5 mil.USD (6,7%), porumb – 4,8 mil.USD (5,9%), panouri fibrolemnoase – 1,8 mil.USD și cherestea –1,5 mil.USD; la import: fire, cabluri și conductori electrici – 10 mil USD (30,2% din totalul importurilor din Tunisia), părți și accesorii auto – 7,9 mil.USD (23,9 %), circuite imprimate – 4,3 mil.euro (13%), ingrășăminte minerale – 4,3 mil USD (13%), materiale plastice – 2,4 mil.USD (7,2%).