La 198 de ani de la citirea Proclamatiei de la Pades, a fost dezvelit un monument dedicat lui Tudor Vladimirescu, edificat in Sectorul 5, la inițiativa primarului Daniel Florea, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.

Evocând personalitatea primului domn pământean al Tării Românești, monumentul de referință pentru istoria Capitalei și simbol esențial pentru identitatea noastră a fost realizat de sculptorul Alexandru Papuc și este amplasat la intersecția b-dului Tudor Vladimirescu cu șos. Pandurilor și Calea 13 Septembrie.

Ceremonia dezvelirii din data de 23 ianuarie 2019 a debutat cu intonarea Imnului Național de Stat, moment susținut de Fanfara Electrecord, urmat de sfințirea de către un sobor de preoți, pentru ca mai apoi, cu aportul actorilor reuniți în cadrul Asociației „Lupii Albi”, să fie puse în scenă câteva fragmente istorice sugestive.

„Este o reparație morală pe care i-o facem lui Tudor Vladimirescu. Fără el, actul de la 1859 ar fi fost foarte greu de înfăptuit, fiind dificil să alegi un domn pământean în condițiile în care până la Tudor domneau fanarioții. Nu întâmplător am ales data de 23 Ianuarie, Ziua Proclamației de la Padeș, ceea ce spune foarte mult despre necesitatea unor documente programatice care arată cursul unei țări de-a lungul mai multor ani. Vreau să mulțumesc maestrului pentru opera extraordinară pe care a realizat-o, cred că deja este un element de referință pentru istoria Capitalei și pentru istoria României! Cred că va deveni un obiectiv de mare importanță pentru lecțiile de istorie. Mai mult decât atât, cred că este necesar ca în aceste zile să ne prețuim simbolurile și să dăm dovadă că învățăm de la cei care au făcut lucruri bune pentru țara noastră”, a spus Daniel Florea, primarul Sectorului 5.