DOVADA: CAND VREI, POTI

Înmiresmata, delicata Tuberoză de Hoghilag– prima floare din România şi a treia din Europa protejată la nivel European. Cultvatorii din minunata comună sibiană Hoghilag vor depune la Ministerul Agriculturii, în data de 7 august, documentaţia pentru evaluare în vederea obţinerii ulterioare din partea Comisiei Europene (CE) a Indicaţiei Geografice Protejate (IGP).
este, practice, un pas hotărâtor pentru destoinicii gospodari care au făcut, de ani buni, un rai al tuberozelor aici, în miez de Ardeal, inițiind, totodată, și o sărbătoare devenită tradițională, dedicate tuberozelor, flori ce par coborâte din poveste.


În prezent, la Comisia Europeană în registrul indicaţiilor geografice mai sunt doar două flori înregistrate: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria. Avantajele pentru producători în urma certificării calităţii unui produs cu IGP sunt multiple: notoritate la nivelul UE, dar și măsuri de finanţare dedicate naţionale şi europene.

Trebuie știut că tradiţia cultivării tuberozelor în zona Hoghilagului are rădăcini trainice încă din perioada interbelică, floarea fiind cultivată prima dată de către etnicii saşi. De prin anul 1963, au început şi românii din Hoghilag să îşi procure bulbi şi să îşi înfiinţeze propriile plantaţii, după ce o lungă perioadă ei doar au întreţinut culturile saşilor.

Această floare originară din Mexic se mai cultivă şi în judeţul Prahova, în zona Banatului, dar izolat şi, în general, de către florarii care au sere şi solarii proprii.

Demn de apreciat, la Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar cealaltă jumătate ca hobby şi în scop decorativ. Iar grădinile lor sunt vizitate vara de mii de turiști, oferind un peisaj și un parfum de necuprins în cuvinte.




Aproximativ 200.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafaţă de peste patru hectare în grădini şi spaţii protejate. Producătorii îşi fac singuri materialul săditor din bulbi şi bulbili (bulbi mai mici formaţi pe lângă bulbul-mamă sau pe tulpina plantei n.r.).

Tuberozele înfloresc o dată la 3 ani, iar acest lucru i-a determinat pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an. Planta nu rezistă la condiţiile de ger şi sol îngheţat astfel că bulbii se scot în fiecare toamnă, se păstrează în condiţii de temperatură şi atmosferă controlate, căldură şi umiditate în aer, şi se replantează primăvara. Perioada de înflorire este iulie-septembrie, chiar octombrie, la tuberozele cultivate în spaţii protejate.

sursa foto: Primarul comunei- Nicu Lazăr