Fluieraș de fag, mult zice cu drag…

O, ce veste Minunată!!! Moș Nicolae aduce un dar minunat tradițiilor noastre milenare…

Valoarea Transhumanţei, ca ocupaţie tradiţională din vechime şi ca mijloc de păstrare a identităţii culturale, a fost recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial al umanităţii la cea de-a 18-a reuniune a Comitetului Interguvernamental al Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, desfăşurată la Kasane (Republica Botswana), în perioada 4-9 decembrie.

 Trebuie știut în acest context că România face parte din grupul de 10 ţări care au lucrat împreună, în ultimii ani, pentru a obţine această recunoaştere la nivel internaţional.

Dosarul Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor a fost coordonat de  Ministerul Culturii şi Sportului din Spania, în colaborare cu instituţiile omoloage din Albania, Andorra, Austria, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg şi România. Și, iată rezzultatul nu s-a lăsat prea mult așteptat!

Contribuţia României la acest dosar a fost coordonată de Ioana Baskerville şi realizată prin colaborarea între experţi din Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii şi specialişti de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (în special din cadrul Agenţiei Naţională a Zonei Montane) şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

 DA! MERITĂ! Ține de tradițiile și valorile noastre, de spirit, de trudă, de frăția românului dintotdeauna cu îndeletniciri… legendare prin vechimea lor, dar încă vii și profunde!
Transhumanţa a fost inclusă în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO!

foto: Eduard Gutescu, Jeno Major