Patru persoane, între care trei cetăţeni români, au murit şi alte nouă au fost rănite grav într-un teribil accident rutier petrecut pe o osea din Bulgaria, la Veliko Tarnovo. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

Evenimentul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. La bordul autocarului implicat în incident se aflau 25 de pasageri, dintre care 7 cetățeni turci, iar restul români. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat  că 5 pacienți români internați în acest moment în spitalul din Veliko Tarnovo vor fi aduși în țară cu mai multe elicoptere. 

„Am trimis o echipă de evaluare care a ajuns la 10:50 pentru cei 5 pacienți. Am trimis un elicopter a prelua un pacient şi se va întoarce pentru a transporta un al doilea rănit. Au fost pregătite și urmează să decoleze alte trei elicoptere din Craiova, Galaţi şi Constanţa. Vor prelua câte un rănit român, pentru a-l aduce pentru tratament sau continuarea evaluării medicale. Toţi vor veni la Spitalul Floreasca, care a fost înştiinţat şi este pregătit să îi primească”, a precizat Arafat.

„La nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență s-a decis trimiterea unui elicopter SMURD, de la Punctul de Operare Aeromedicală București care s-a deplasat în Bulgaria cu o echipă medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București – Floreasca în vederea evaluării și planificării unei eventuale preluări și transport de pacienți către România. Totodată, în funcție de evoluția situației, alte 3 elicoptere sunt pregătite pentru a fi trimise în Bulgaria, în scopul evacuării pacienților români. De asemenea, consulul României in Bulgaria se află la unitatea spitalicească unde sunt internați pacienții români”, au transmis reprezentanții DSU.

La râîndul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a informat că Ambasada României la Sofia a fost notificată pe telefonul de urgenţă de către un cetăţean român cu privire la un accident rutier grav produs sâmbătă, în zona Veliko Tarnovo, în care a fost implicat un autocar înmatriculat în România, care transporta, potrivit informațiilor actualizate, 26 de pasageri (cetăţeni români şi cetăţeni străini).

Concret, reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile bulgare pentru informaţii oficiale suplimentare cu privire la identitatea, cetăţenia şi starea de sănătate a persoanelor afectate, precum şi circumstanţele producerii accidentului.

Referitor la tragicul eveniment, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a declarat: „M-a întristat profund vestea că mai mulți cetățeni români și-au pierdut viața, iar alții au fost răniți în tragicul accident rutier care a avut loc azi noapte, în Bulgaria.

Sunt alături de familiile îndoliate, le transmit condoleanțe și întreaga mea compasiune!

La nivelul Guvernului am intervenit urgent pentru a-i ajuta pe românii răniți și a le asigura cea mai buna îngrijire medicală.

Un elicopter SMURD și o echipă medicală de la  Spitalului Clinic de Urgență București – Floreasca se afla deja în Bulgaria pentru a evalua și planifica preluarea în România a celor răniți.

Alte elicoptere SMURD sunt in drum spre Bulgaria pentru a-i aduce acasă pe românii noștri.

Instituțiile statului sunt pregătite să ofere sprijin cetățenilor săi, indiferent unde s-ar afla, si să le asigure o cât mai bună îngrijire.

Le doresc sănătate multă românilor răniți în tragicul accident si să se recupereze cât mai rapid!”

 Foto: dariknews.bg, trud.bg