Se anunță EVENIMENT DE COLECȚIE: Institutul Național al Patrimoniului, prin structura Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională, organizează joi, 29 februarie 2024, între orele 11.00-14.00, la sediul central al INP din București, sector 4, str. Ienăchiță Văcărescu nr. 16, Bibliotecă, evenimentul Mărțișor INP – Izvoade din altițe.

Potrivit organizatorilor, evenimentul Mărțișor INP – Izvoade din altițe deschide seria de activități dedicate salvgardării și promovării a două elemente de patrimoniu cultural imaterial UNESCO, Mărțișorul – practici tradiționale asociate zilei de 1 Martie și Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova.

Mărțișorul, element al patrimoniului cultural imaterial inclus în patrimoniul UNESCO, reprezintă începutul primăverii calendaristice. Există obiceiul de a confecționa și dărui mărțișoare pe tot teritoriul românesc.

*** 1 Martie este în calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numită și Dochia. Sărbătoarea este de fapt apriori timpurilor creștine, iar Dochia este un personaj păgân. Tradiția mărțisorului este o moștenire de la strămoșii noștri români. Cuvântul „marțișor” are origini latine și este numele popular al lunii martie. După vechiul calendar român, 1 Martie era prima zi din an și se celebra sărbătoarea „Matronalia” la care se desfășurau serbările lui Marte, zeul forțelor naturii, al primăverii și al agriculturii.

La vechii traci, aceleași atribute le avea zeul Marsyas Silen, considerat inventatorul fluierului, cultul său fiind legat de glia maternă și de vegetație. Lui îi erau consacrate sărbătorile primăverii, ale florilor și fecunditătii naturii.

Manifestarea culturală are drept scop încurajarea dialogului intergenerațional prin mijloace alternative de comunicare între meșterii populari, performeri ai tradiției și tineri, privind promovarea practicilor culturale asociate zilei de 1 martie și a transmiterii tehnicilor de confecționare a mărțișoarelor tradiționale și a cămășilor cu altiță în context istoric și contemporan.

Proiectul se desfășoară sub forma unui atelier practic demonstrativ, în cadrul Programului cultural „Promovarea şi salvgardarea patrimoniului cultural național imaterial”.

În cadrul acestui eveniment și al celor viitoare din această serie se urmărește promovarea unor meșteșuguri tradiționale prin organizarea de ateliere practice în locațiile Institutului Național al Patrimoniului sau ale partenerilor din teritoriu.

Evenimentul își propune să ofere un mediu prielnic discuțiilor cu privire la provocările și rezultatele activității de monitorizare a elementelor UNESCO, reprezentând o contribuție științifică la cercetarea tradiției mărțișorului, conservarea și promovarea sa prin intermediul colecțiilor de mărțișoare, recunoașterea funcției memoriale pe care o are mărțișorul în narațiunile personale.

Partea aplicată a evenimentului este asigurată de prezența Grupului „Șezătoare București”, sub îndrumarea cărora cei prezenți își vor putea confecționa propriul mărțișor și vor afla mai multe informații despre competențele și cunoștințele pe care le au membrele grupului în privința diversității ornamentale și cromatice, a tehnicilor de cusut, a tradiției confecționării mărțișorului, precum și a specificului și diversității zonale.

„Șezătoare București” este un grup de revitalizare a tradiției creării cămășilor cu altiță specifică diferitelor regiuni etnografice ale României, ce activează din anul 2015 sub coordonarea doamnei Victoria Bizon. Organizat sub forma unei șezători urbane, grupul cuprinde o comunitate de peste 15.000 membre, care se întâlnesc atât în mediul fizic, cât și în cel online.

Participanții la eveniment, specialiști în patrimoniul cultural imaterial, profesori, elevi, studenți și masteranzi ai Facultății de Litere a Universității din București, ne vor vorbi despre colecțiile lor de mărțișoare și vor oferi demonstrații practice de confecționare a acestora, prezentându-ne astfel exemple din diferite zone ale țării.

*Activitățile științifice și practice se vor desfășura într-o ambianță expozițională, întrucât sala care găzduiește evenimentul se va transforma într-o mini-expoziție de mărțișoare, imagini reprezentative pentru acest meșteșug tradițional, felicitări cu mesaj augural și, nu în ultimul rând, cămăși cu altiță.