Interviul de angajare poate fi copleșitor, însă vei trece cu succes prin această discuție dacă te pregătești înainte. Află din acest articol ce poți face pentru a lăsa o impresie pozitivă asupra angajatorului.
Documentează-te despre companie
Candidații care se duc nepregătiți la un interviu de angajare au șanse mai mici să obțină oferta dorită, chiar dacă au calificările necesare. Dacă te documentezi despre companie, dovedești că ești interesat cu adevărat de aceasta. Mai mult, te vei simți mai confortabil în timpul discuției pentru că vei înțelege imediat despre ce vorbește intervievatorul.
Află când a fost lansată compania și cum a evoluat de-a lungul timpului. Caută și știri mai recente sau comunicate de presă pentru a fi la curent cu activitățile recente. Desigur, e util să fii familiar și cu produsele și serviciile oferite.
De asemenea, procesul te va ajuta să înțelegi mai bine valorile companiei, dar și mediul de lucru. Astfel, îți vei da seama ce abilități caută și vei putea să ți le pui în evidență.
Fii punctual la interviu
Punctualitatea demonstrează respect față de timpul celuilalt și este o calitate apreciată în orice situație. Când vine vorba de un interviu, însă, este cu atât mai important să faci un efort pentru a ajunge la timp. Altfel, compania va presupune că obișnuiești să întârzii mereu, inclusiv la job.
Verifică din timp unde este localizat sediul firmei și caută cea mai rapidă variantă de a ajunge acolo. Google Maps îți permite să cauți rute în funcție de ziua și ora la care trebuie să ajungi, deci profită de funcția aceasta.
Propune-ți să ajungi cu 10-15 minute mai devreme, în caz că intervine ceva. Dacă se întâmplă să întârzii, telefonează și anunță din timp.
Păstrează contactul vizual cu angajatorul
Cei mai mulți candidați au emoții la interviu și evită să se uite la interlocutor pentru a evita stresul adițional. Dacă te afli în această situație, fă un efort pentru a menține contactul vizual. O soluție simplă e să nu te uiți direct în ochii persoanei respective, ci la nas sau între sprâncene.
Două momente cheie pentru contactul vizual sunt când intri și ieși în cameră. Prima impresie este deosebit de importantă, deci privește angajatorul în ochi atunci când dați mâna și vă salutați. La final, înainte de a pleca, dați din nou mâna și mulțumește-i pentru discuție în timp ce te uiți în ochii săi.
Fii pregătit pentru probe și teste
Experiența din CV și discuția cu angajatorul sunt utile, însă nimic nu se compară cu testarea aptitudinilor. De aceea, multe companii pregătesc o probă practică la finalul interviului. Acest test le va arăta dacă ești cu adevărat candidatul ideal.
Din păcate, presiunea și anxietatea momentului te pot face să greșești sau să nu fii suficient de atent. Amintește-ți că te descurci bine la task-ul respectiv, altfel nu ai fi aplicat la job.
Pune întrebări angajatorului
Interviul de angajare se termină cu o rundă de întrebări din partea candidatului. Acum poți afla mai multe detalii despre post sau mediul de lucru, în caz că nu au fost discutate anterior.
De exemplu, poți întreba care sunt perspectivele de avansare, dacă orele suplimentare sunt plătite, la ce provocări te poți aștepta sau cum decurge o zi obișnuită la birou.
Fii atent la limbajul corporal
Limbajul corpului exprimă mai multe decât cuvintele pe care le rostești. Pentru a face o impresie bună, începe prin a intra în cameră zâmbind – într-un mod natural, nu forțat. Când faci cunoștință cu angajatorul, strânge-i mâna ferm, dar nu exagera. Dacă ai tendința să transpiri când ești stresat, șterge-ți palma înainte de a da mâna.
În timpul interviului, evită pe cât posibil să își atingi fața, să te joci cu pixul sau cu accesoriile. Totodată, nu ține brațele încrucișate și nu aproba din cap în mod excesiv.
După cum vezi, nu e atât de greu să te pregătești pentru interviul de angajare. Ține cont de recomandările de mai sus, iar discuția va curge natural. (P)