Gabriela Firea: Mii de bucuresteni vor fi testati in vederea identificarii virusului SARS-CoV-2.

Prin intermediul proiectului initiat impreuna cu primariile de sector, alte 10 000 de persoane vor fi testate in vederea depistarii anticorpilor impotriva virusului SARS-CoV-2.

Cele doua proiecte vor oferi o imagine clara asupra gradului de raspandire a noului coronavirus in Municipiul Bucuresti, transmit cei din administratia locala.

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in sedinta de astazi, proiectul de hotarare „Testam Pentru Bucuresti!”, prin intermediul caruia 11 mii de bucuresteni vor fi testati pentru indentificarea virusului SARS-CoV-2.

Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi pentru, 6 voturi impotriva si 11 abtineri.

In cadrul sedintei, Primarul Capitalei a multumit consilierilor PSD, ALDE si PMP care au votat pentru acest proiect:

Vreau sa multumesc consilierilor PSD, ALDE si PMB pentru votul dat in favoarea acestui proiect. Asa cum ne-am obisnuit deja in 4 ani de zile, proiecte foarte bune pentru bucuresteni sunt blocate de consilierii USR si PNL, care, cautand diverse motive se abtin sau voteaza impotriva. Este o mare dezamagire pentru ca nici macar acum, in plina pandemie, care a cuprins intreaga lume, unii dintre politicienii nostri de la nivel local nu reusesc sa isi depaseasca orgoliul si interesele politice si nu reusesc sa fie corecti fata de bucuresteni”.

Referitor la testarea celor 11 mii de bucuresteni, Gabriela Firea a declarat:

Prin acest proiect se va da startul testarii in municipiul Bucuresti, un demers care nu mai poate fi contestat de nimeni, o initiativa absolut necesara, pe principiul aplicat in marile capitale din Europa, si nu numai. Acesta testare ne va oferi imaginea infectarii din acest moment si, impreuna cu autoritatile centrale, vor putea fi luate cele mai bune masuri de relaxare pentru acest moment.
Astfel, Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat si clinicile private care vor dori sa intre in acest proiect si care detin aparate de testare PCR, acreditate de catre Ministerul Sanatatii si avizate de catre DSP.
Primaria Capitalei va deconta testarea PCR, cu teste normale, deci precise, in prima faza, pentru 11.000 de bucuresteni care se inscriu voluntar in proiect. Subliniez ca nu este vorba, asa cum deja au aparut unele speculatii, ca dam bani sau vouchere oamenilor pentru a accepta sa se testeze! In mod evident, suma de 200 de lei nu se va plati direct beneficiarilor, ci va fi decontata catre laboratoarele de stat si private”.

Primarul Capitalei a mentionat ca, dupa realizarea parteneriatului cu spitalele de stat si clinicile private, ASSMB va lansa platforma prin intermediul careia bucurestenii care isi doresc sa fie testati, se vor inscrie online, voluntar.

Ulterior, dupa realizarea testarii, laboratoarele autorizate pentru acest tip de testare sunt obligate de normele in vigoare sa transmita catre DSP rezultatele testarii, urmand ca DSP sa stabileasca, prin ancheta epidemiologica, masurile care se impun in cazul celor care vor iesi pozitiv la testare.

Bugetul total al proiectului „TESTAM PENTRU BUCURESTI!” este 2,233 milioane lei, iar cuantumul sprijinului financiar a fost stabilit conform Ordinului Ministrului Sanatatii 614/2020.

Din bugetul total, suma de 33.000 de lei va fi alocata realizarii aplicatiei online de inscriere in proiect.

Proiectul privind realizarea testelor de anticorpi – un program separat, derulat impreuna cu primariile de sector.

In ceea ce priveste proiectul derulat impreuna cu primariile de sector, care vizeaza realizarea testelor de anticorpi pentru populatia din Capitala, care va indica cum a circulat virusul in Municipiul Bucuresti, Gabriela Firea a reamintit ca acesta este un proiect separat, care urmeaza a fi realizat in perioada urmatoare.
„Primaria Capitalei si cele 6 primarii de sector si-au indeplinit toate obligatiile derivate din protocolul pe care l-au incheiat cu institutul Matei Bals. Am achizitionat testele, am pregatit cadrele medicale, am pregatit intreaga infrastrucura si avem la dispozitie cabinetele de medicina scolara care pot sa realizeze acele testari de anticorpi in conditii de siguranta pentru pacienti. De asemenea avem esantioanele care au fost realizate de catre specialistii de la INSP pentru fiecare sector in parte”.

Primarul Capitalei a mentionat ca cetatenii alesi prin esantionarea specialistilor de la INSP vor primi din partea primariilor de sector o scrisoare, in urma careia vor suna la call-center-ul pus la dispozitie de catre Primaria Capitalei, prin ASSMB, urmand a li se va transmite ziua, ora si locul unde sa se prezinte pentru testarea de anticorpi (N.R. Nu cumva, ar fi nevoie si de consimtamantul persoanelor in cauza?!?). Ulterior, toate institutiile implicate in gestionarea epidemiei generate de noul coronavirus vor avea la dispozitie rezultatele acestor testari.