Teatrul Masca vă invită la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, la avanpremiera și premiera spectacolului „Criza. Kit de supraviețuire” de Mihaela Michailov și David Schwartz: vineri, 13 octombrie și sâmbătă, 14 octombrie la cele două avanpremiere programate de la ora 19.00, și duminică, 15 octombrie de la ora 18:00, când este programată premiera oficială, urmată de „Ce e real și ce e realitatea?” – discuție postspectacol despre realism în artă, cu Tudorina Mihai (coordonatoare programe la Fundația Friedrich Ebert), Bogdan Popa (cercetător și teoretician), Mihaela Michailov (dramaturgă), David Schwartz (regizor)

            Semnat de doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați creatori de teatru social din România, Mihaela Michailov și David Schwartz, cel mai nou spectacol de la Masca reprezintă o explorare profundă a amprentei lăsate de criza financiară din 2009-2012 asupra vieților mai multor generații de copii și adolescenți. Scenariul a fost dezvoltat în cadrul atelierelor de documentare și explorare a istoriilor personale și reprezintă un exercițiu de ficționalizare a poveștilor de familie și a experiențelor actorilor și actrițelor din spectacol. „Criza. Kit de supraviețuire” este despre copii care au crescut fără părinții lor, răspândiți peste tot în lume, muncind din greu ca să le asigure un viitor mai bun. Copii care și-au văzut părinții împovărați de credite, trăind cu datorii, într-o Românie adâncită în instabilitate și inechitate.

            „Perspectiva copilului a fost mereu perspectiva narativă generatoare de paradoxuri și fragilități retrospective. Am păstrat în centrul scenariului de spectacol această perspectivă jucăușă, neliniștită, interogativă, dominată de multe angoase, de multe nesiguranțe, de multe așteptări. Le sunt extrem de recunoscătoare actorilor și actrițelor pentru generozitatea cu care și-au împărtășit poveștile. Cred cu tărie că performarea autoficțională are forța de a construi lumi reflexive și eliberatoare.” – spune Mihaela Michailov, co-autoarea textului.

            „Criza financiară și socială din anii 2009-2012 s-a definit ca punct nodal al unei generații. Această criză a provocat nu doar dificultăți economice, ci și crize intime – psihice, identitare, familiale. Spectacolul reușește să evidențieze modul în care aceste experiențe personale se intersectează cu evenimentele sociale majore, creând un tablou complex al vieții într-o lume marcată de crize. (…) Apocalipsa nu va veni, pentru că, foarte posibil, este deja aici. Așa că ceea ce ne rămâne de făcut e să ne gândim serios cum putem să facem față crizei perene împreună. Mi-ar plăcea ca, la ieșirea din sala de teatru, această discuție să înceapă.” – afirmă David Schwartz, co-autor și regizor al spectacolului.

Conceptul și scenariul spectacolui sunt semnate de Mihaela Michailov și David Schwartz, cu contribuția dramaturgică a Aneimaria Feraru. Muzica și versurile îi aparțin lui Paul-Ovidiu Cosovanu, mișcarea scenică este semnată de Carmen Coțofană, iar scenografia de Andrei Dinu. Din distribuția spectacolului fac parte: Anamaria Codiță, Anamaria Feraru, David Drugaru, Silvana Mihai, Vlad Ionuț Popescu.

            „Criza. Kit de supraviețuire” este un spectacol important pentru teatrul nostru. El lansează o invitație la dialog și reflecție trans-generațională pe bune, așa cum ne dorim în această stagiune. „Să vorbim pe bune despre noi” înseamnă și să vorbim despre ce ne doare și nu e confortabil, despre această istorie recentă care a lăsat urmea dânci în noi, și care trebuie privită cu înțelegere și compasiune.” – adaugă Catinca Drăgănescu, managerul interimar al Teatrului Masca.

Stagiunea 2023-2024 „Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca include trei premiere, o microstagiune de spectacole invitate, ateliere de dezvoltare personală prin artă pentru toate categoriile de vârstă, o sesiune de dezbateri performative moderate de Alex Tocilescu și un proiect multimedia autoreflexiv.

Teatrul Masca este un punct de reper în lumea culturală a Bucureștiului și a României, cunoscut pentru abordarea sa neconvențională. Cu o istorie de peste treizeci de ani, Teatrul Masca va continua să aducă arta teatrală mai aproape de comunitate, întotdeauna în căutare de modalități de a se reinventa și a crea conexiunia utentice cu publicul său.

URMĂTOARELE REPREZENTAȚII: 22 și 29 octombrie, 5, 12 și 19 noiembrie, ora 19:00

Mai multe informații și bilete la spectacole pewww.masca.ro.