Sâmbătă, 30 aprilie, Teatrul Masca deschide Stagiunea Outdoor 2022 cu spectacolul EXODUL. Acesta va avea două reprezentații pe Calea Victoriei, în zona Muzeului Național de Istorie, de la ora 18:00 și de la ora 20:00. Spectacolul se joacă în cadrul proiectului ,,Străzi deschise – București, Promenadă urbană 2022”, inițiat de Primăria Municipiului Bucureștiși este oferit gratuit publicului.

Un grup compact de oameni de toate vârstele, cu geamantane în mâini și în spatele lor un câmp de floarea soarelui și un cer senin. Așa începe „Exodul”.

„Exodul e un spectacol care ar fi trebuit să vorbească despre Istorie, despre istoria refugiaților din Ucraina; sau din Siria; sau din alte zone unde bombele alungă Oameni, oameni ca noi, oameni ca voi,  oameni în vârstă sau oameni tineri, copii sau femei… Oameni….

Exodul e un spectacol născut în zilele ce au urmat lui 24 februarie 2022, atunci când războiul a izbucnit la câteva sute de kilometri de România. Acum, la două luni de la acel moment, Istoria  s-a transformat în actualitate, iar Exodul a devenit un spectacol contemporan; al naibii de contemporan.

Exodul e un spectacol despre acum și aici. Sau despre refugiați și despre noi. Despre cei nevoiți să plece de Acasă în pribegie și despre noi care încercăm să le fim Acasă pentru o vreme.

Exodul este însă și despre Artiști și Refugiați. Despre ce simte un Artist pus față în față cu drama colectivă a unui popor: a celui ucrainean sau a celui sirian sau… sau… din păcate sau-ul pare a nu avea sfârșit…

Exodul nu este numai despre un steag pus pe o clădire, despre a trimite un camion de conserve sau de făină, nu numai despre a-ți deschide Casa pentru niște necunoscuți sub vremuri, ci despre a-ți deschide Sufletul.

Exodul este despre Empatie, despre Prietenie, despre Solidaritate, despre Emoție.

Exodul este despre Lacrimi și Zâmbete.

Exodul este răspunsul nostru ferm ca Artiști la Nebunia celor care conduc Lumea.”  (Anca Florea, manager Teatrul Masca)

Un concept de Anca Florea

Scenariul și Regia: Mihai Mălaimare

Scenografia: Anca Albani

Muzica: Răzvan Alexandru Diaconu

Distribuție:

Moașa – Anamaria Pîslaru

Prietena ei dintotdeauna – Laura Dumitrașcu

Femeia cu landoul – Alina Crăiță

Pictorița – Dora Iftode

Bătrânul domn, bolnav de astm – Sorin Dinculescu

Sinucigașul – Valentin Mihalache

Soția sa – Cristina Panait

Tânărul îndrăgostit – Mario Valdelvira

Tânăra îndrăgostită – Daciana Voinescu

Tânăra însărcinată – Bianca Temneanu

Soțul ei – Petru Marginean

Un copil – Delia Tărcăoanu

Duminică, 1 mai, de la ora 20.00, Teatrul Masca invită pe bucureșteni la cea de a doua premieră a stagiunii outdoor: O CRIMĂ PERFECTĂ (Îngerii de la Văcărești). Reprezentația va avea loc pe Calea Victoriei, în zona Muzeului Național de Istorie, în cadrul proiectului ,,Străzi deschise – București, Promenadă urbană 2022”, inițiat de Primăria Municipiului București. Spectacolul este oferit gratuit bucureștenilor.

O crimă perfectă (Îngerii de la Văcărești) este unspectacol de teatru documentar despre un fapt din istoria recentă a României, dezvăluind agresiunea barbară a Prostiei fudule ajunse vremelnic în fruntea Țării împotriva valorilor profunde ale neamului românesc.

Spectacolul, bazat pe documente din epocă și pe memoriile celor implicați în derularea evenimentelor, aduce în fața spectatorilor contemporani istoria tragică și inutilă a distrugerii celei mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est, întâmplată în ultimii ani ai regimului comunist.

„Aflată sub semnul blestemului, Mănăstirea nu a putut să i se sutragă, dovadă că oamenii sunt responsabili pentru alegerile lor. Nicolae Mavrocordat a închinat mănăstirea Ierusalimului, ceea ce a scos-o cumva din legiuirea Bisericii Ortodoxe Române (de aici și neimplicarea Partiarhului Iustin Marina, justificată, nu și morală). A fost construită pe pământurile răpite de Mavrocordat boierilor pe care i-a omorât pentru trădare, așa că este de crezut că nu puține au fost blestemele cu care s-a confruntat. Zidurile, ca și pictura, aveau să se transforme în pulbere, așa cum probabil au vorbit blestemele la care mă gândesc.

Astăzi, peste amintirea Mănăstirii Văcărești, cea mai mare ctitorie a unui domnitor român în întreaga ortodoxie a Europei de Est, avem simbolul libertății și demnității pe care, ca români, le merităm din plin: acolo, pe acel loc sacru, pe acea rană deschisă a sufletului românesc s-a construit un mall!” (Mihai Mălaimare)

Un spectacol de Mihai Mălaimare

Scenografia: Anca Albani

Muzica: Răzvan Alexandru Diaconu

Distribuție:

Arhitectul – Sorin Dinculescu

Henriette Delavrancea Gibory – Anamaria Pîslaru

Tânăra – Bianca Temneanu

Tânărul – Petru Marginean

Maica Domnului – Dora Iftode

Arhanghelul Haniel – Alina Crăiță

Arhanghelul Uriel – Laura Dumitrașcu

Arhanghelul Azrael – Cristina Panait

Arhanghelul Ramiel – Daciana Voinescu

Îngerul păzitor Eyael – Delia Tărcăoanu

Arhanghelul Metatron – Valentin Mihalache

Arhanghelul Mihail – Mario Valdelvira

Teatrul Masca, înființat în 1990, este singurul teatru din România cu o stagiune permanentă de exterior. Spectacolele din stagiunea outdoor fac parte dintr-un proiect socio-cultural amplu care are ca principal scop facilitarea accesului publicului la actul cultural, Teatrul Masca fiind promotorul teatrului de stradă în România.

Accesul publicului la evenimente este liber.

Pentru detalii și program, vizitați www.masca.ro