Dan Tudorache: „Îmi doresc să redăm teatrului gloria de altădată și să repunem cartierul Bucureștii Noi pe harta culturală a Capitalei”!
Primăria Sectorului 1 anunță că a obținut prima victorie în demersul său de preluare în administrare a Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu- un adevărat monument arhitectonic, pentru a-l reabilita, moderniza și reda circuitului cultural, așa cum este firesc.
Guvernul României a aprobat, în ședința din data de 8 mai 2019, o Hotărâre privind trecerea Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu din domeniul public al statului și din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului, în domeniul public al Municipiului Bucureşti în scopul desfășurării de activități culturale. Printr-o hotărâre ulterioară a Consiliului General al Municipiului București, Teatrul de Vară va trece în administrarea Primăriei Sectorului 1.
Anunțul a fost făcut în cursul acestei săptămâni, de către Primarul Dan Tudorache și Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz. La eveniment a participat și Carmen Avram, candidat la alegerile europarlamentare, care a militat, de-a lungul timpului, pentru salvarea de la degradare a teatrului de vară și reabilitarea acestuia.
„Doresc să mulțumesc Executivului și Ministerului Culturii pentru că au înțeles cât de important este Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu pentru comunitatea Sectorului 1 și nu numai. Acest edificiu este un veritabil simbol al cartierului Bucureștii Noi, unde de-a lungul timpului au avut loc numeroase evenimente culturale de neuitat. Primăria Sectorului 1 are atât disponibilitatea, cât și resursele financiare pentru a readuce la viață acest valoros obiectiv cultural și a-i reda gloria de altădată. Astfel vom repune cartierul Bucureștii Noi pe harta culturală a Capitalei”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Totodată, edilul și-a exprimat convingerea că la următoarea ședință a Consiliului General al Municipiului București va fi aprobată trecerea teatrului în administrarea Consiliului Local Sector 1.
Ministrul Culturii și Identitații Naționale, Valer Daniel Breaz, a precizat: „De foarte mulți ani se află în discuție problema Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu, care nu a mai putut fi utilizat din cauza unei stări avansate de degradare. Pentru că îmi pasă de patrimoniul cultural al României, am propus Executivului adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care această clădire intră în domeniul public al Municipiului București. Mă bucur că am găsit această soluție legală, pentru că știu că Primarul Dan Tudorache dorește să investească pentru a-l reabilita și a-l readuce la viață”.
FILE DE ISTORIE
În anul 1953, în mijlocul Parcului Bazilescu, denumit la acea vreme Nicolae Bălcescu, se inaugura una dintre cele mai importante lucrări de arhitectură contemporană – teatrul de vară. Era, practic, printre cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară.
Teatrul a fost inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, organizat în acel an de către țara noastră. Operă a arhitectului Paul Emil Miclescu, teatrul de vară avea o capacitate de 2000 de locuri. Elementele arhitecturale confereau teatrului un aspect armonios, cu o coerenţă stilistică deosebită, care se încadrau perfect în peisajul parcului.
Până în anul 1989, scena teatrului a găzduit numeroase concerte de muzică uşoară, muzică populară, piese de teatru sau spectacole de varietăţi, care au dat viață cartierului din nordul Capitalei. Iubitorii de cultură au vibrat pe ritmurile muzicii interpretate de Angela Similea, Dorina Drăghici sau Trio Grigoriu și s-au transpus în pielea personajelor interpretate de Dina Cocea, Mircea Crișan sau Ștefan Iordache.
De peste 20 de ani, teatrul și-a închis porțile, fiind, din păcate, într-o stare avansată de degradare, iar momentele de neuitat create de artiștii care au urcat pe scenă sunt astăzi prezente doar în amintirile și povestirile vârstnicilor sau în… fotografii.
Foto: Wikimapia