Astăzi și mâine, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, ne umple inimile și privirile Târgul de Sfântul Dumitru – eveniment de tradiție ce reface atmosfera târgurilor din satul de altădată, târguri care aveau loc în zilele marcate de sărbătorile sfinților cinstiți de biserică și de sat.
Anul 2019 a fost decretat de Biserica Ortodoxă Română drept „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”. Ediția din acest an este dedicată acestor intelectuali ai satului, îndrumători ai comunității și se înscrie în dezideratele programului Patriarhiei Române, accentuând atmosfera de mare sărbătoare prilejuită de celebrarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este și ocrotitorul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Vă invităm, așadar, la Muzeul Satului sau „satul satelor”, cum îl numea chiar fondatorul său, pentru a petrece o zi specială de toamnă la Muzeul Satului de la Șosea (Șos. Kiseleff nr. 28-30).
Din programul târgului:
 Festivalul-concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Muzeul Satului; „Nunta din Oaş”, reconstituită cu fast de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, Baia Mare, jud. Maramureş, Director – Iuliana Dăncuş; muzică religioasă interpretată de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române, coordonat de arhidiaconul Mihail Bucă.

 Duminică, 27 octombrie, cu ocazia pomenirii Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului, va avea loc Sfânta Liturghie la Biserica Turea din Satul Nou (zona sud a muzeului). La fel ca în vremurile de odinioară, vom avea după slujbă o șezătoare la care vor participa minunatele păstrătoare de tradiții din Avrig, județul Sibiu și Ansamblul folcloric Purtata Avrigului, Gelu Voicu și Ansamblul Teleormanul, urmați de ansambluri aparținând minorităților germane și grecești, precum și ansambluri din orașele Shumen și Varna din Bulgaria, vor anima atmosfera de târg.
Tot aici îl puteți întâlniși pe opincarul de poveste din Vâlcea,Ilinca Alexandru.
Ziua se va încheia cu muzică jazz susținută de Grupul Ploieşti Jazz Trio – al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti.

DE REȚINUT: În fiecare zi a evenimentului vor avea loc ateliere de creație pentru copii, părinți și bunici (în limita a 10 locuri pentru fiecare atelier), prin care vizitatorii pot face cunoștință cu tainele meșteșugurilor populare. Înscrierile se pot face aici: programe.culturale@muzeul-satului.ro
Produse din gastronomia tradițională și produse bio vor putea fi cumpărate din târg – colaci, cozonaci, pâine cu maia, miere și produse apicole, vin, bragă, conserve de toamnă, murături, zacuscă, dulceaţă, flori.
Mai multe detalii:  http://muzeul-satului.ro/

Vă invităm, așadar, la Muzeul Satului sau „satul satelor”, cum îl numea chiar fondatorul său, pentru a petrece o zi specială de toamnă la Muzeul Satului de la Șosea (Șos. Kiseleff nr. 28-30).