Numai aproximativ 47% din cetăţenii Uniunii Europene, cu vârsta între 16 şi 74 de ani, au obţinut anul trecut informaţii de pe site-urile autorităţilor publice. Totuși, asta ar însemna, în opinia analiștilor, o creştere semnificativă faţă de 2008 (plus 33%), iar cel mai scăzut procent de cetăţeni care au folosit site-urile autorităţilor publice pentru a obţine informaţii s-a înregistrat în România (10%).

Datele au fost publicate ieri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Datelor Deschise (Open Data Day).

Conform Eurostat, oamenii folosesc tot mai mult internetul pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai populară utilizarea guvernării electronice (e-guvernare) deoarece permite cetăţenilor să obţină informaţii în orice moment sau să rezolve de la distanţă problemele administrative.

Potrivit sursei citate, pe grupe de vârstă, cea mai mare creştere a procentului de persoane care au folosit site-urile autorităţilor publice pentru a obţine informaţii s-a înregistrat la categoria 25-34 de ani (59%) şi la cei de 35-44 ani (56%). Deşi este mai puţin probabil ca vârstnicii să obţină informaţii de pe site-urile autorităţilor publice, peste un sfert (26%) dintre cetăţenii Uniunii Europene cu vârsta între 65 şi 74 de ani au folosit aceste site-uri guvernamentale în 2020.

Așa cum indică analiza la care facem referire, în anul 2020, cel mai scăzut procent de cetăţeni care au folosit site-urile autorităţilor publice s-a înregistrat în România (10%), Italia şi Bulgaria (ambele cu 19%). Și procentele astea „spun” mult!

foto: Facebook