Sărbătorim astăzi Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, zi în care îi onorăm pe toți eroii și toate eroinele aerului!

Să ne amintim…

În anul 1912, Elena Caragiani – Stoienescu efectua primul său zbor, iar în 1914 i-a fost eliberat brevetul de pilot în Franța. Deși a devenit corespondent de război în Franța și a participat la survolări alături de piloți americani, autoritățile române nu i-au permis să zboare ca pilot în timpul Primului Război Mondial.

Prințesa Ioana Cantacuzino a devenit prima femeie din România care a obținut brevetul de pilot în 1928, iar la scurt timp după a executat și primul raid internațional. A înființat și o școală de aviație în memoria fratelui său, Mircea Cantacuzino, care a murit într-un tragic accident aviatic. Astfel, devine și prima femeie director de școală de aviație.

Smaranda Brăescu a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, executând primul salt în 1928. Deja în 1931 câștiga titlul de campioană europeană la parașutism, iar în 1932 a devenit campioană mondială, doborând și recordul, după ce sare de la înălțimea de 7400 metri.

Cinste acestor „prințese” ale înălțimilor!

foto: Ministerul Culturii