Pet-uri. Sute, mii. Zac în neștire pe albiile răurilor, pe lacuri de acumulare, în zone de agrement, pe pajiști… sufocă natura și… uneori, bucăți din aceste resturi sunt înghișite de pești sau animale. Care MOR! Cantitățile uriașe de astfel de deșeuri sunt peste tot și, având în vedere că se degradează/dezintegrează în sute de ani, dar și că zilnic aceste cantități parcă… înadins… cresc, pericolul este tot mai mare!!!

Problema principală a plasticului este că acesta, odată ajuns în ecosistem, nu se descompune ci se sparge în particule microscopice, particule așa numite „microplastic”. Microplasticul este, în general, mai mic de 5 mm și odată ajuns în ape, afectează întreg lanțul – este înghițit de pești, este ridicat în atmosferă și, inevitabil, ajunge să facă parte din noi. Studiile arată că aproximativ 90% din speciile de păsări au ingerat microplastic și că în oceane se află deja 150 de milioane de tone de plastic.

Plasticul ajunge în cea mai mare parte în mări și oceane, fiind adus de ape care au curățat prin viituri deșeurile aruncate în natură: pe marginea drumului, vârf de munte sau orice alt loc. Totuși, pe lângă plasticul adus de ape în oceane, acesta poate ajunge și din microfibrele ce se elimină atunci când ne spălăm hainele care nu sunt din fibre naturale și conțin amestec sintetic.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Mediului, în momentul de față se produce atât de mult plastic încât nicio capacitate de reciclare sau de gestiune a deșeurilor nu poate capta întreaga cantitate. Doar în anul 2015 s-au produs 320 de milioane tone de plastic, cantitatea care este mai grea decât greutatea tuturor oamenilor de pe glob pusă la un loc. Plasticul este atât de răspândit, încât tuturor ni se pare că nu putem fără el, dar un stil de viață care generează aproape zero deșeuri poate fi implementat în viața fiecăruia.

Această acțiune face parte din campania „Marathon-ul Reciclării” susținută de Marathon EPR Group cu sprijinul Ministerul Mediului – România.

Foto: Ministerul Mediului, ziare.com