Eficiența energetică a clădirilor este un subiect pentru care a existat un interes ridicat în ultimii ani, interes care a crescut și mai mult după alocarea de bani europeni pentru programe de reabilitare energetică a clădirilor, dar și pe fondul majorărilor de preț la energie. De asemenea, tema siguranței la foc a construcțiilor a revenit periodic în atenția publică în urma unor incendii cu efecte grave, intens mediatizate.

În acest context Reveal Marketing Research a realizat împreună cu ROCKWOOL un studiu reprezentativ la nivel național pentru a afla care sunt atitudinile și gradul de informare ale românilor față de renovarea locuinței și metodele de prevenție împotriva incendiilor.

  • Trendul de renovare a locuințelor este pe o pantă ascendentă, 8 din 10 români plănuind să își renoveze locuința în următorii 3 ani
  • 71% dintre românii care locuiesc în apartamente și-ar dori să se implice activ în alegerea materialelor folosite la anveloparea blocului, iar 31% ar alege vata minerală bazaltică
  •  Jumătate dintre români nu știu dacă siguranța la foc a locuinței în care trăiesc este reglementată prin lege, dar își doresc reglementări mai stricte privind siguranța la incendii (49%)

Îmbunătățirea condițiilor de locuire este o preocupare pentru majoritatea românilor, 92% declarând că și-au renovat cel puțin o dată actuala locuință

Rezultatele studiului realizat de Reveal Marketing Research arată că până în prezent renovările locuințelor au vizat cel mai frecvent îmbunătățiri estetice (62%), urmate de înlocuirea ușilor și ferestrelor (45%) și de refacerea/ îmbunătățirea sistemelor de izolație a spațiului de locuit (36%).

Dacă ne referim la comportamentul românilor din ultimul an putem observa că 3 din 10 locuințe au fost renovate, procente semnificativ mai mari înregistrându-se în cazul celor care locuiesc la casă (39%) și a tinerilor sub 30 ani (43%).

Mai mult decât atât, renovarea locuinței se dovedește a fi o prioritate și pentru viitor, 8 din 10 respondenți manifestându-și intenția de a demara lucrări de renovare a proprietăților în maximum 3 ani.

57% dintre românii care locuiesc la casă plănuiesc să-și renoveze locuințele în următorii 3 ani

Principalul beneficiu așteptat al renovării caselor individuale este economisirea banilor prin îmbunătățirea eficienței energetice (44%). Românii de peste 44 de ani (62%) și cei din mediul urban (48%) sunt cei mai interesați de eficiența energetică, pe când tinerii de sub 30 de ani sunt mai preocupați de creșterea siguranței la foc.

Tot din perspectiva românilor care locuiesc la casă, putem observa că 51% declară că o schemă de finanțare din partea statului i-ar impulsiona să renoveze sistemul de izolație a locuinței, în timp ce 24% ar fi influențați de existența unor condiții avantajoase de împrumuturi bancare.

7 din 10 români care locuiesc în apartamente consideră că ar trebui să aibă un cuvânt de spus în alegerea materialelor folosite la anveloparea blocului

Dacă ar putea influența alegerea materialelor folosite la anveloparea blocului în care locuiesc, 1 din 2 români ar alege soluții de termoizolare cu vata minerală (51%).

Jumătate dintre români nu știu dacă siguranța la foc a locuinței în care trăiesc este reglementată prin lege

Nivelul de informare al românilor privind legislația de siguranță la incendiu a locuințelor este unul scăzutavând în vedere că din cei 47% care declară că știau de existența vreunui normativ, doar 12% se autoevaluează ca fiind informați în mare măsură vis-a-vis de acest subiect.

Cu toate acestea, cei mai mulți dintre români menționează că își doresc reglementări mai stricte privind siguranța la foc (49%) și protecția la cutremure (34%) în cazul schimbării normelor în construcții. În rândul tinerilor sub 30 ani, procentul celor care ar prefera înăsprirea legislației privind incendiile în construcții este mai mare (53%).

Dacă ne îndreptăm atenția către măsurile de protecție a locuințelor împotriva incendiilor, observăm că cea mai populară soluție pentru care optează românii este asigurarea locuinței ce acoperă acest risc (41%), urmată de montarea de materiale cu rezistență la foc pe fațadă sau pe pereții interiori ai locuinței (23%).

De asemenea, conform rezultatelor studiului, 26% dintre români admit că nu au luat nicio măsură privind siguranța la foc a locuinței, iar 12% nu știu ce măsuri ar putea lua.

Florin Popescu, Business Unit Director, ROCKWOOL Balkans:

”Rezultatele acestui sondaj independent arată foarte clar o preocupare a tinerilor, viitorilor proprietari de locuințe din România, pentru siguranța la incendiu. Este o schimbare de mentalitate, rezultată din realitatea imediată legată de incendiile din ultimii ani, care au lăsat răni adânci în societatea românească. De asemenea, în contextul PNRR și al renovărilor anunțate, observăm că 7 din 10 români vor să aibă un cuvânt de spus despre materialele utilizate la izolația fațadelor, iar 1 din 2 români ar alege materiale incombustibile. Este un mesaj foarte clar pentru decidenți și pentru administrațiile locale atunci când implementează proiecte cu bani din NextGeneration”.

Citeste mai departe pe Constructii Smart.