Ce reprezintă studiile de mediu și cine are obligația să le elaboreze? Nu este o noutate că omenirea a evoluat impresionant de mult în ultimul secol. Dezvoltarea continuă a tuturor industriilor ne-a adus o mulțime de avantaje care au crescut considerabil de mult calitatea vieții. Putem comunica printr-un simplu click cu persoane aflate la mii de kilometri distanță, ne putem deplasa oriunde pe glob într-un timp scurt și chiar am ajuns să putem explora spațiul.

Toate aceste avantaje au venit, însă, cu un preț destul de mare și anume cu poluarea mediului înconjurător. În timp ce calitatea vieții noastre crește, calitatea aerului pe care îl respirăm, a apelor și a solului scade. Din acest motiv, este important ca atunci când pornim un proiect care ar putea afecta mediul, să fim atenți la elaborarea studiilor de mediu.   

În cele ce urmează, află care sunt industriile care au obligația efectuării studiilor de mediu și cu ce te poate ajuta o firmă specializată de protecție a mediului în elaborarea acestora.

Rolul studiilor de mediu și cine le elaborează

Elaborarea studiilor de mediu trebuie efectuată de către orice proiect care poate afecta în mod negativ natura și populația. Acestea trebuie efectuate de către agenții economici a căror activitate poate dăuna mediului.

Scopul acestora este de a se culege date pentru a se putea analiza gradul de risc al activității asupra mediului înconjurător. În funcție de analizele făcute, se vor putea lua măsuri pentru a minimaliza impactul negativ al activității, unele dintre acestea având legătură și cu managementul deseurilor

Industriile care au obligația de a efectua aceste studii sunt: 

  • industria energetică; 
  • construcția de amplasamente (clădiri pentru uz comercial, domestic, hotelier etc.)
  • industria transporturilor și a telecomunicațiilor; 
  • industria chimică;
  • industria de prelucrare a lemnului și a mineralelor; 
  • industria textilă; 
  • industria alimentară; 
  • industria cauciucului și a sticlei;
  • industria turismului. 

De ce să apelezi la o firmă de protecție a mediului? 

Studiile de mediu reprezintă o serie de documente și de raportări. Pentru elaborarea acestora, dar și pentru managementul corect al deșeurilor îți recomandăm să apelezi cu încredere la o firmă de protecție a mediului care să te ajute cu obținerea certificărilor necesare. 

Colaborarea cu o astfel de companie te va ajuta, în primul rând, să economisești timp atunci când pregătești documentația necesară. Îți vor oferi suport pentru managementul eficient al deșeurilor, pentru ca afacerea ta să diminueze cantitatea de deșeuri generate. 

Cel mai important aspect, însă, este faptul că îți vor ajuta afacerea să fie mai prietenoasă cu mediul înconjurător. (P)