„Întâlnire spontană la COP-28 cu Emmanuel Macron, Președintele Franței. Avem multe subiecte în comun, începând cu programul nuclear civil. Franța și România deja au câștigat o bătălie importantă la nivel european prin clasificarea energiei nucleare drept sursă de energie curată. Ieri, împreună cu alte peste 20 de țări, am aderat la declarația comună privind triplarea energiei nucleare până în anul 2050.

Am avut și alte întâlniri bilaterale cu miniștrii omologi ai energiei din Franța, Polonia, Finlanda și Coreea de Sud. Toți suntem uniți pentru promovarea energiei nucleare, a științei de vârf, a pregătirii experților în domeniu și a întregului lanț de producție. De ce e asta important? Pentru că nu putem renunța la combustibilii fosili (cărbune, gaz) fără să punem în loc o altă sursă de producție de energie în bandă.

Atuurile României sunt cunoscute și apreciate în acest club select:

1. Experiență și performanță. Cele două unități CANDU de la Cernavodă sunt pe podiumul mondial din punct de vedere al siguranței și eficienței în exploatare, dintre 440 de reactoare. Și sunt bazate pe tehnologie occidentală (canadiană), nu rusească (așa cum au toate celelalte state din regiunea noastră).

2. Ciclu nuclear integrat. Avem uraniu, apă grea, fabrică de combustibil, producție de energie nucleară, un reglementator respectat (CNCAN). Și vom avea a treia instalație de detritiere din lume — și prima din Europa, o investiție româno-coreeană. Tritiul este combustibil candidat pentru viitoare reactoare de fuziune.

3. Specialiști și cercetare de top. La Politehnica București funcționează deja primul simulator din Europa pentru o cameră de comandă a reactoarelor modulare mici (SMR). Iar România este gazda proiectului ALFRED, reactor rapid de generație IV, răcit cu plumb topit.

Vom continua accelerarea programului civil românesc. Ne asumăm rolul de lider regional în domeniu și asta înseamnă securitate și prosperitate pentru români. Înainte, împreună!”, a scris azi ministrul roman al Energiei, Sebastian Burduja, pe contul său de socailizare după o disutie tête-à-tête cu președintele Franței.

foto: Sebastian Burduja/Facebook