La începutul acestei săptămâni, în județul Sibiu, în interval de 24 de ore au avut loc două tragedii rutiere în care și-au pierdut viața un bărbat și o femeie… Nu trebuie să ne mire!…

„În ultimii trei ani, zi de zi, în cele 1.095 de zile au avut loc în medie 18 accidente grave, soldate cu cinci pierderi de vieţi omeneşti, în fiecare zi. Zilnic, timp de 3 ani, mor cinci oameni”, a declarat, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la ceremonia organizată cu ocazia intrării în dotarea Poliţiei Române a 45 de laboratoare mobile pentru educaţie rutieră.

Oficialul a subliniat în acest context că Poliţia trebuie să aibă ca obiectiv să ajungă la cât mai mulţi oameni cu mesaje educativ-preventive.

„Aceste laboratoare educaţionale mobile, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, achiziţionate în cadrul unui proiect european amplu, de aproximativ 5,2 milioane de euro, au ca scop conştientizarea şi responsabilizarea tuturor actorilor din societate, care din postura de participanţi la trafic se expun riscurilor majore atunci când încalcă regulile de circulaţie”, a mai spus Bode.


Potrivit datelor din primele două luni ale anului 2022, trendul crescător se păstrează, din păcate, în privinţa numărului de persoane decedate în urma accidentelor rutiere, cu un plus de aproximativ 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: 275 de persoane decedate în 637 de accidente rutiere, în primele luni ale anului.

„Totodată, principalele trei cauze ale accidentelor grave se menţin aceleaşi în ultimii trei ani: viteza excesivă, indisciplina în trafic a pietonilor şi neacordarea priorităţii de trecere, fie a pietonilor, fie vehiculelor.Veriga cea mai slabă este factorul uman, ca atare eforturile de conştientizare şi responsabilizare trebuie concentrate asupra factorului uman, cu precădere”, a mai evidențiat ministrul.

foto: ziare.com