Astăzi, 11 mai, a fost semnat Protocolul de cooperare în vederea iniţierii, finanţării şi derulării proiectului „Şcoala Profesională Metropolitană în sistem dual din Bucureşti-Ilfov”. Documentul a fost semnat de Primarul General, Nicuşor Dan, Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Petru Ştefan Thuma, Inspectorul General Şcolar al Municipiului Bucureşti, Mihaela Ştefan şi Inspectorul General Şcolar al Judeţului Ilfov, Adriana Stoica.

Colaborarea dintre cele 4 instituţii are drept scop creşterea performanţei în pregătirea resursei umane calificate la nivelul regiunii Bucureşti – Ilfov şi satisfacerea nevoii de muncitori calificaţi în acord cu solicitările de pe piaţa muncii.

Primarul General, Nicuşor Dan:

„Am semnat azi protocolul de cooperare pentru crearea și finanțarea proiectului <Școala Profesională Metropolitană în sistem dual din București-Ilfov>. Primăria Capitalei intră astfel în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov pentru a extinde sprijinul pe care-l oferă elevilor în alegerea meseriei potrivite.

Vom dezvolta în cadrul proiectului colaborarea cu companiile private care au nevoie de angajați, vom crea centre de informare și consiliere pentru elevi și părinți, vom identifica nevoile de formare pentru forță de muncă și vom adapta efortul educațional în sensul cerut de piața muncii. Cererea de meseriași buni este și va fi în continuare ridicată; rămâne deci să contribuim la pregătirea unei oferte adecvate”.

Hubert Petru Ștefan Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov: ”Acest protocol înseamnă acțiuni comune pentru învățământul dual. Ne dorim să avem puncte de informare în școli, de exemplu, să mobilizăm cât mai multe autorități în susținerea acestui tip de învățământ și să îmbunătățin sistemul, inclusiv prin schimbarea legislației. Vrem să perfomăm în pregătirea resursei umane calificate, în condițiile în care ne confruntăm cu lipsa forței de muncă”.

IMPORTANT: Proiectul „Şcoala Profesională Metropolitană în sistem dual” se adresează elevilor de gimnaziu care se pregătesc de admitere în clasa a-IX-a, iar, începând cu anul scolar 2022-2023, sesiunile de informare referitoare la învăţămantul dual vor fi realizate începând cu clasa a V-a, prin PROEDUS.