Instantaneu surprins deunăzi de Erwin Maurer în Nou Săsesc, județul Sibiu.

E-așa, a belșug, a dulce toamnă grasă și frumoasă, asemenea bunului lapte de bivolițe pe care, iată e mai cresc cu încredere țăranii din Ardeal. E multă muncă, e bucurie, dar și tradiție și drag de cele bune ale satului… și asta ne umple inimile și ne dă speranță.

Bivoliţele din Ardeal sunt din rasă românească, blânde, mari, negre și ușor cârlionțate, cu coarne puternice. Le place să se miște libere printre dealuri și sunt hrănite cu furaje cultivate local, recoltate sau selectate în zona Rupea, Sighișoara, Făgăraș. Impuţinate, din păcate, în ultimele decenii, astăzi, numărul de ferme care cresc bivoli este în creștere, iar interesul pentru laptele de bivoliță este din ce în ce mai mare.

Iată câteva dintre beneficiile consulului de lapte de bivoliță, comparativ cu cel de lapte de vacă:

  1. Conține mai puțin colesterol decât laptele de vacă (cu 40%);
  2. Are cu 40% mai multe proteine decât laptele de vacă. Acestea sunt mai rezistente la procesarea termică, ceea ce face ca laptele de bivoliță să fie ideal pentru brânzeturi;
  3. Conține mai mult calciu (cu 60% mai mult decât laptele de vacă), este un suport important pentru o dantură și o structură ososasă puternică și sănătoasă. În plus, este bogat în potasiu, magneziu, fosfor, vitamine (B12, E, A) și în riboflavină, cea care ajută la formarea anticorpilor, a celuleor pielii și a celor roșii;
  4. Dă senzația de satietate pentru mai mult timp,  însă se digeră mai greu;
  5. Este recomandat pentru creșterea apetitului, prevenirea anemiei, îmbunătățirea sistemului imunitar;
  6. La nivel mondial, consumul de lapte de bivoliță se află pe locul al doilea, după laptele de vacă;
  7. India și Pakistan produc 80% din cantitatea totală de lapte de bivoliță din lume.

***Puțin știu că Regina Cleopatra își îngrijea pielea făcândnd baie în lapte de bivoliță. Cercetările moderne au relevat că ingredientele laptelui de bivoliță ajută la menținerea pH-ului natural al pielii și luptă cu îmbătrânirea. Bogăția de acid lactic ajută la curățarea în profunzime a epidermei, iar conținutul mare de graăsimi o hrănește, făcând pielea netedă și catifelată.