București: Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a solicitat pentru anul 2019 un buget de aproximativ 38 de milioane de euro pentru continuarea programului de consolidare demarat în cursul anilor trecuți, care include în prezent 195 de clădiri din cele 349 încadrate în clasa I de Risc Seismic.

Potrivit unui comunicat oficial al municipalității, din iulie 2017 și până în prezent au fost întreprinse acțiuni în ceea ce privește peste jumătate dintre imobilele aflate în acest moment pe lista clădirilor cu risc seismic, la categoria RS I, după cum urmează:

• În 100 de imobile – au fost executate lucrările de punere în siguranță, iar o parte dintre imobile au intrat deja în procesul de consolidare și restaurare (10 clădiri + alte 4 urmează să intre în lucru). Toate sunt în zone protejate, iar majoritatea sunt monumente istorice.

• 46 de imobile (100.000 de metri pătrați) – sunt în acest moment în stadiul de revizuire a proiectelor tehnice, reproiectare, realizare a expertizelor tehnice sau a DALI. (Contractele au fost atribuite către Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București și Trustul de Clădiri Metropolitane București).

• Alte 11 imobile – au trecut de la Direcția Generala de Investiții la Administrația Clădirilor cu Risc Seismic. (Contractele au fost obținute de societăți private, însă lucrările au fost blocate ani la rând de revendicări financiare și de amânări. În acest moment contractele au fost reziliate, iar lucrările vor fi predate către Compania Municipală Consolidări București).

• 38 de imobile – proprietarii persoane fizice au fost autorizați de către PMB pentru a realiza lucrările de consolidare cu forțe proprii.

În total, 195 de clădiri încadrate în categoria RS I se află deja în proces de consolidare.

De asemenea, bugetul este necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare a fațadelor, potrivit regulamentului aprobat in anul 2018. Sume importante sunt necesare si pentru continuarea achiziției de pe piața liberă a cel putin 100 de apartamente de necesitate.
În prezent, toate cele 128 de apartamente situate în Blocurile Gemene din Piața Națiunilor Unite sunt ocupate.

Edilii bucureșteni precizează că, totodată, bugetul va asigura și finalizarea lucrărilor în cazul imobilelor unde procesul de consolidare este într-un stadiu avansat de execuție.

sursa foto: PSnews

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a solicitat pentru anul 2019 un buget de aproximativ 38 de milioane de euro pentru continuarea programului de consolidare demarat în cursul anilor trecuți, care include în prezent 195 de clădiri din cele 349 încadrate în clasa I de Risc Seismic.