În data de 23 august 2020, ora 09.00, Instituția Prefectului- Municipiul București a fost informată de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București cu privire la faptul că în data de de 22.08.2020 a fost identificat un focar format din 32 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, aflate la adresa din Șoseaua Berceni nr. 94. În cursul zilei de azi- 23.08.2020, persoanele în cauză urmează să fie evaluate clinic și paraclinic la Spitalul Victor Babeș, urmând să fie internate în secția externă a Spitalului Victor Babeș din Pipera.

Instituția Prefectului- Municipiul București a fost informată că la adresa sus menționată există la acest moment un număr de 76 de persoane –contacți direcți, identificați în urma anchetei epidemiologice preliminare, persoane care necesită carantină instituționalizată.

Pentru astăzi, în vederea gestionării și soluționării situației apărute, Prefectul Municipiului București- Gheorghe Cojanu, a dispus convocarea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în cadrul ședinței urmând a se supune la vot, în vederea aprobării, spațiul de carantinare identificat de către autoritățile publice locale și evaluat de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în sensul îndeplinirii cerințelor pentru a fi centre de carantină.

Totodată, s-a propus completarea componenței Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență cu Direcția pentru Imigrări a Municipiului București ca membru cu drepturi depline.

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat spațiul de cazare, identificat de către autoritățile publice locale, evaluat de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București ca fiind corespunzător cerințelor pentru a fi organizat ca și centru de carantină, drept pentru care s-a adoptat hotărârea semnată de Prefectul Municipiului București- Gheorghe Cojanu, în calitate de Președinte al CMBSU.

PRECIZARE: În gestionarea situației apărute, pentru persoanele depistate pozitiv, s-a efectuat transportul cu mijloace sigure din punct de vedere igienico- sanitar, adaptate condițiilor epidemiologice, la centrul de carantină precum și la spitalul Victor Babeș.

Tot în cadrul demersurilor Instituției Prefectului- Municipiul București se înscrie și corespondența către Ambasada Indiei în România, cu Excelența Sa domnul RAHUL SHRIVASTAVA – Ambasador, pentru informarea cu privire la situația apărută, precum și informarea Ministerului Afacerilor Externe.

Reactia Primariei Sectorului 4

Urmare a confirmării unui număr de 32 cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV2 ( COVID-19), în rândul a peste 100 de muncitori, care lucrau la un șantier din Sectorul 4, Primăria Sectorului 4 împreună cu Primăria Capitalei, oferă sprijin autorităților pentru izolarea acestui focar de COVID-19.

În acest sens, la solicitarea Direcției de Sănătate Publică, autoritatea locală pune la dispoziția oamenilor care lucrau pe respectivul șantier, spații de cazare, în care aceștia vor putea locui în următoarea perioadă, beneficiind de toate condițiile igienico-sanitare necesare, pe timpul carantinei instituționalizate.

În momentul de față, 32 de muncitori au fost confirmați pozitiv cu noul tip de coronavirus. Aceștia sunt internați și primesc îngrijire medicală la Spitalul Modular Covid din Pipera, construit de Primăria Capitalei.

Totodată, alți 78 de muncitori, care lucrau pe același șantier, sunt cazați în spațiile puse la dispoziție de Primăria Municipiului București, urmând să respecte regulile ce se impun, în funcție de evoluția viitoare a stării lor de sănătate.