„Am discutat cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, despre protejarea șoferilor români care doresc să lucreze în străinătate, atât în ceea ce privește condițiile de angajare, cât și îmbunătățirea condițiilor de siguranță.

Sunt 150.000 de români care lucrează ca șoferi de camioane pe șoselele din Europa și drepturile lor, în calitate de angajați, trebuie să fie respectate în condițiile impuse de legislația națională.

Vreau ca acești lucrători să știe că există toată preocuparea ministerului Muncii pentru problemele lor și că nu sunt nici lipsiți de drepturi, și nici lipsiți de atenție din partea autorităților statului. Companiilor de transport trebuie să asigure condiții de salarizare transparentă, corectă și în acord cu salariile de pe piața europeană. Este un mesaj pe care îl dau mai ales companiilor angajatoare, cunoscut fiind că, de multe ori, există diferențe de condiții de lucru și de salarizare a angajaților din estul Europei.

Autoritățile din România și ministerul Muncii colaborează și fac schimb de informații cu autoritățile din celelalte state europene și nu există toleranță față de munca la negru și nici față de discriminare, iar aici mă refer la controale pentru verificarea corectitudinii detașărilor pe care le fac transportatorii cu privirea la îndeplinirea condițiilor de obținere a certificatului portabil A1, folosit în vederea detașării, precum și la modul în care au fost plătiți șoferii, cu respectarea legii diurnelor, în vederea detașării.

Comisarul Adina Vălean a subliniat că autoritățile europene fac toate eforturile pentru a dezvolta rapid parcări sigure pentru șoferii de TIR, în condițiile în care, acum, la nivel european, lipsesc în jur de 100.000 de locuri unde șoferii pot parca peste noapte, iar deficitul este și mai mare pentru astfel de locuri care oferă condiții sigure.

Am punctat, de asemenea, în discuția cu Adina Vălean, și modificarea legii nr. 156/2021, pentru a veni în ajutorul lucrătorilor sezonieri și pentru a elimina transportul la negru a acestor persoane. Este important ca oamenii care lucrează în străinătate să se simtă în siguranță și, de exemplu, acolo unde există grupuri mai mari de 10 persoane, acestea să beneficieze de transport spre locul de muncă cu un mijloc de transport public autorizat”, a transmis joi Raluca Turcan- Ministrul Muncii.

foto: Facebook