In data de 11 aprilie a.c., la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), a avut loc Forumul de Afaceri România – Tunisia, organizat în parteneriat cu Ambasada Republicii Tunisia în România, în vederea întăririi relațiilor economice bilaterale dintre cele două state.
Amfitrion al evenimentului, reprezentand partea romana, a fost Aurelian Gogulescu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Prahova si totodata, Consilierul Președintelui CCIR pe probleme internaționale. Delegația oamenilor de afaceri tunisieni a fost condusă de Hatem Ferjani, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Republica Tunisia. La eveniment a participat si Dna. Mihaela Voicila, Secretar de Stat – Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

În cadrul evenimentului a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Camera de Comerț și Industrie a României și Uniunea Tunisiană a Industriei, Comerţului şi Artizanatului – UTICA, în prezența oficialilor guvernamentali români și tunisieni.

Cu acest prilej, semnatarul Memorandumului din partea romana, Aurelian Gogulescu, și-a exprimat încrederea referitor la oportunitățile de business și posibile proiecte care vor rezulta în urma întâlnirilor B2B din cadrul Forumului.

„Tunisia este un partener foarte important pentru România în Africa de Nord. Dar dacă ne referim la comerțul bilateral, considerăm că nivelul actual al schimburilor comerciale dintre Tunisia și țara noastră este mult sub potențialul său, iar pe viitor ariile de activitate pot fi extinse și diversificate. Domeniile asupra cărora ar trebui să ne îndreptăm cu precădere atenția sunt: agricultura, infrastructura, transportul, comunicațiile și turismul”, a declarat Aurelian Gogulescu.

La randul sau, Secretarul de Stat Mihaela Voicila i-a asigurat pe oaspetii tusnisieni de intregul suport si deschidere in vederea incurajarii cooperarii bilaterale, cu precadere pentru intensificarea schimburilor comerciale.

„În 2019, se împlinesc 55 de ani de relații economice între România și Tunisia, timp în care schimburile economice dintre cele două state au crescut în mod constant. Sunt convins că există un potențial enorm pentru ca aceste relații să se dezvolte și mai mult. În 1995, Tunisia a încheiat un parteneriat economic cu Uniunea Europeană, parteneriat pe care se bazează și relația cu România. În plus, Tunisia poate să devină un hub pentru companiile românești care își doresc să exporte în Africa servicii, bunuri sau know-how. Totodată, România și Tunisia se pot extinde împreună, în cadrul unui parteneriat, pe piețele din Europa de Est, Africa și Orientul Mijlociu”, a declarat, la randul sau, Hatem Ferjani, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Republica Tunisia.

În cadrul Forumului de Afaceri au susținut prezentări: Delia Boțan – Director Marketing Romexpo, Safa Jennene – Director CEPEX Rotterdam și Abdelbasset Ghanmi – Președinte Agenția de Promovare a Investițiilor Străine. Companiile românești si tunisiene au participat, la finalul evenimentului, la o sesiune de întâlniri B2B.

Volumul schimburilor comerciale bilaterale România – Tunisia a înregistrat, la sfârşitul anului trecut, valoarea de 215 milioane euro, potrivit datelor oferite de ONRC. În România activează un număr de 588 companii tunisiene, cu o valoare totala a capitalului social subscris de 4, 48 milioane euro.