”Managementul integrat al bolilor cardiovasculare”- specialiștii în domeniu au prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe la București, un raport privind sănătatea cardiovasculară a românilor, în ultimii 16 ani.
Invitați: Prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie, Prof. dr. Dan Gaiță, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Dr. Laszlo Atiila, președinte Comisia de Sănătate Senatul României, Dr. Turkes Ablachim, director medical Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, Dl. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate și Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. 
Cu acest prilej, specialiștii au recunoscut că e nevoie de un sistem informatizat, la nivel national, al pacienților, dar și de programe de prevenție, în cazul bolilor cardiovasculare.
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie: 
”Vorbim de o creștere a mortalității din cauze precum hipertensiune arterială, în ultimii 16 ani. În continuare românii mor cel mai frecvent din cauze cardiovasculare. E indiscutabil acest aspect. Ca atare, prevenția rămâne principalul factor care ar putea să modifice aceste statistici. Avem programe naționale în acest sens. Avem 11 programe de cardiologie și chirurgie cardiovasculară ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Dar, ceea ce ne lipsește, în continuare, este partea de prevenție. În momentul acesta nu avem programe de prevenție. Nu avem niciun screening pe partea de boli cardiovasculare.”
Așa cum arată statisticile oficiale, 2,5 milioane de români au murit în ultimii 16 ani din cauza bolilor cardiovasculare. De aceea, specialiștii prezenți la eveniment au declarat la unison că bolile cardiovasculare trebuie să fie o prioritate de sănătate publică și pentru faptul că o mare parte din aceste afecțiuni poate fi evitată prin prevenție.
Dr. Turkes Ablachim, director medical Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București: 
”A aborda o problemă de sănătate e parte a unui program integrat care începe cu prevenția, cu măsuri, cu soluții, cu un cadrul legislativ și cu finanțare. În ceea ce privește Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, pot să spun că, de doi ani de zile am încercat să reorganizăm Rețeaua de Medicină Școlară din București, care acum are 600 de cabinete, prin completarea personalului medical, prin cursuri de instruire, prin dotări. În acest moment derulăm patru proiecte de educație pentru sănătate. Îl amintesc pe cel care privește subiectul întâlnirii noastre, și anume, o alimentație sănătoasă, un regim normal de viață. Sunt convinsă că dacă începem să facem aceste programe de educație pentru sănătate, în mod constant și riguros, generațiile de adolescenți, de tineri care vor veni, vor fi informate, vor fi mult mai responsabile și vor ști care e importanța unei vieți sănătoase. E important pentru că din momentul în care, de exemplu, am ajuns la medic pentru complicații ale bolilor cardiovasculare, lucrurile nu mai pot fi atât de spectaculos îndreptate.”

sursa foto: ASSMB

2,5 milioane de români au murit în ultimii 16 ani din cauza bolilor cardiovasculare.