„Când există un război, întotdeauna există și un spionaj economic care ajunge în alte limite când este pace. Totul se dezvoltă cu rapiditate mult mai mare. A apărut inteligența artificială. Noi vedem lucrurile minore pe TikTok, pe Facebook, cu fake news-urile, dar fondul este mult mai…și provocarea este mult mai mare decât o cuantificăm în acest moment. Trebuie să avem un plan care să țină cont de contextul regional și global, cu crizele de securitate pe care le avem în acest moment și să sperăm că se vor limita la acestea și trebuie să avem un plan al nostru, al României. În primul rând, trebuie să acoperim, în afară de datoriile pe care le are statul român față de cetățeni, în ceea ce privește sănătatea, învățământul, infrastructura, vom avea investiții majore în energie și mă bucur că sunt aici la dvs. actorii, reprezentanții companiilor celor mai mari.

 Odată cu gazul din Marea Neagră, odată cu investițiile de la reactoarele 3 și 4, sunt ferm convins că noua conducere de la hidro va finaliza proiecte începute și abandonate de zeci de ani din motive pe care nu le-a înțeles nimeni. Este un mix de energie și ne vom transforma categoric și cu offshore-ul și onshore-ul eolian, și cu nuclearul, cu trei și patru. Investițiile pe hidro cu acest mix de energie, ne vor transforma într-un hub regional categoric pe acest domeniu, urmând, pe urmă, să dezvoltăm și toată infrastructura și interconectarea şi cu Republica Moldova, să creștem gradul de interconectare cu Europa. Avem unul dintre cele mai ridicate, din câte știu eu, față de Spania avem de zeci de ori mai mult. Vor fi o provocare a viitorului, energia şi resursele. Şi se vede că am avut investiții directe în ultimii doi ani, cele mai mari din istoria României, se vede faptul că România devine și are o perspectivă stabilă în ceea ce privește energia. Altfel nu vin investitorii mari. Va fi reconstrucția Ucrainei şi trebuie să ne transformăm într-un hub. De aceea, insist foarte mult pe dezvoltarea producției materialelor de construcții, unde încă importăm 50% din necesarul pe care îl are România. Haideți să vedem ce va urma odată cu reconstrucția Ucrainei! Am scăzut deficitul comercial pentru prima oară după foarte mulți ani, cu aproape 4,6 miliarde de euro. Aici trebuie să … avem cel mai mare deficit la produsele alimentare și statul trebuie să vină cu scheme de ajutor pentru producția alimentară în România și chiar să și exporte. Deci avem un program și știm, așa, câte cifre avem în acest moment. Mi-aș dori mai multe cifre din zona finanțelor și sistemul de sănătate”.

 Sunt acestea parte din declarațiile premierul Marcel Ciolacu, prezent azi la Conferința de lansare  a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”.